Daca saptamana trecuta iti vorbeam despre o proprietate mai putin cunoscuta a sofranului, astazi vreau sa-ti arat de ce unele persoane sufera de boala de reflux gastroesofagian si ce este de facut in acest caz.

Citeste articolul si descopera solutia potrivita pentru tine.

Cauzele refluxului gastroesofagian

Mesele bogate in grasimi determina o expunere dramatic mai mare a acidului in esofag determinand refluxul gastroesofagian si arsurile la stomac. Aportul ridicat de fibre scade insa acest risc intrucat fibrele ajuta tractul digestiv.

Fibrele, cheia pentru un tranzit intestinal usor

O revizuire sistematica si o meta-analiza publicata in 2013 au evidentiat o asociere extrem de importanta intre adenocarcinomul esofagian si consumul de fibre, sugerand ca persoanele care consuma fibre isi reduc cu 30% riscul de cancer. (HG Coleman, LJ Murray, B Hicks, SK Bhat, A Kubo, DA Corley, CR Cardwell, MM Cantwell. Dietary fiber and the risk of precancerous lesions and cancer of the esophagus: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2013) Acest lucru se datoreaza faptului ca fitatii din alimentele bogate in fibre incetinesc dezvoltarea cancerului, in special a cancerului esofagian indus de iritarea acuta provocata de refluxul gastroesofagian.

Pe de alta parte, consumul de fibre reduce riscul de hernie hiatala. Hernia hiatala apare atunci cand o parte a stomacului este impinsa prin diafragma in cavitatea toracica, ceea ce face ca acidul gastric sa ajunga mai usor in esofag si gat. Hernia hiatala afecteaza mai mult de 1 din 5 adulti americani. In schimb, in comunitatile rurale africane care consuma diete traditionale bazate pe plante riscul este de 1 la 1000. (DP Burkitt. Hiatus hernia: is it preventable? Am J Clin Nutr. 1981) De ce se intampla acest lucru? Pentru ca fibrele ajuta tranzitul intestinal, iar bolul fecal este mult mai mic ca volum.

Cauzele aparitiei herniei hiatale

Cum se produce hernia hiatala? Este ca si cum ai strange in mana o minge care are o gaura si este umpluta cu apa. Inevitabil, apa este impinsa catre orificiu. Daca asemanam cavitatea abdominala cu aceasta minge, hiatusul esofagian din diafragma ar corespunde cu gaura din minge. Contractia abdominala in timpul defecarii este intensa atunci cand bolul fecal este mare ca volum. Aceasta strangerii in mana a mingii si poate duce la expulzarea treptata a capatului superior al stomacului din cavitatea abdominala in  cea toracica. Incordarea stomacului in timpul evacuarii scaunului provoaca o presiune in interiorul cavitatii abdominale mai mult decat orice alt factor.

Aceasta presiune abdominala poate provoca insa si alte probleme: diverticuloze, sporirea fluxului sanguin in venele din jurul anusului care conduc la formarea hemoroizilor, si impingerea fluxului sanguin inapoi in picioare care duce la vene varicoase.

Asadar, una din principalele cauze ale cancerului esofagian si ale bolii de reflux gastroesofagian tine de alimentatie. Cele mai recente studii recomanda dietele bogate in plante si fibre vegetale si evitarea pe cat posibil a meselor bogate in grasimi care provoaca tensiune si presiune in stomac.

Asa ca incepe si tu chiar de azi si mananca o salata din frunze verzi la fiecare masa. Te va ajuta sa ai un tranzit intestinal sanatos si te va feri de refluxul gastroesofagian.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: