Daca marti ti-am aratat cum poti sa mananci mai mult si sa slabesti, astazi vreau sa-ti vorbesc despre un aliment surpriza care te poate imbolnavi de diabet.

Citeste articolul si descopera despre ce aliment este vorba.

Consumul de carne poate provoca diabet?

Se stie deja ca obezitatea este un factor de risc important in diabetul de tip 2, dar toata vina cadea pe zaharul din consumul excesiv de dulciuri… Insa dovezi stiintifice recente sugereaza ca un consum excesiv de carne ar putea fi o cauza a acestei boli.

De ce e periculoasa carnea

O meta-analiza din 2013 ce a studiat legatura dintre consumul de carne si diabet a descoperit un risc ridicat asociat consumului de carne procesata, in special cea de pasare (EJ Feskens et al. Meat consumption, diabetes and its complications. Current Diabetes Reports. 2013).

De unde provine acest risc? Exista o intreaga lista de potentiali vinovati in carne: grasimea saturata, colesterolul, fierul hem ce poate duce la stres oxidativ si inflamatie cronica, substantele prooxidante precum glicotoxinele de se gasesc in carnea prajita sau procesata.

Intr-un studiu, au hranit diabeticii cu alimente bogate in glicotoxine, precum carne prajita si mezeluri, iar markerii lor inflamatori au crescut brusc, precum factorul de necroza tumorala, proteina C reactiva si moleculele vasculare de adeziune. Vestea buna este ca restrictionarea acestor tipuri de alimente poate suprima aceste efecte inflamatorii. Carnea preparata doar la abur sau fiarta poate reduce foarte mult povara, deja grea, a acestor toxine la cei ce sufera de diabet (M Peppa et. Glycotoxins: a missing link in the „relationship of dietary fat and meat intake in relation to risk of type 2 diabetes in men”. Diabetes Care. 2002).

Glicoxine, leucine sau poluanti industriali?

Dupa meta-analiza, au fost publicate rezultatele unui studiu gigant cu 17.000 de persoane urmarite timp de 12 ani. (InterAct Consortium et al. Association between dietary meat consumption and incident type 2 diabetes: the EPIC-InterAct study.Diabetologia. 2013). La fiecare 50 g de carne consumate zilnic, riscul de diabet creste cu 8% din cauza glicotoxinelor si leucinelor.

Se pare ca glicotoxinele din carne, ajutate de grasimea saturata si fierul hem, promoveaza formarea carcinogenilor numiti nitrozamine (care pot fi produsi chiar prin procesul de prajire). Surprinzator, s-a descoperit o rata cresuta a diabetului printre cei care consuma zilnic carne.

Pentru a scadea nivelul de leucina si glicotoxine, trebuie redus consumul de carne. Ca sa ajungi la aportul de leucina furnizat de o portie de carne, trebuie sa mananci 5 kg de varza sau 100 de mere. Asadar, mai putina carne, mai multe legume si fructe.

Nici poluantii industriali nu mai pot fi ignorati. Exista dovada ca doar expunerea la toxine industriale induce cresterea in greutate si rezistenta la insulina, deci aceasta poate fi o cauza subestimata a obezitatii si diabetului. (DJ Magliano, VH Loh, JL Harding, J Botton, JE Shaw. Persistent organic pollutants and diabetes: a review of the epidemiological evidence. Diabetes & Metabolism. 2014). Insa principala sursa (in jur de 95%) din aportul de poluanti se face prin aportul alimentar de grasimi animale…

Excesul de carne, grasa sau prajita, poate provoca diabet. Ca sa eviti aceasta boala greu de indurat, redu consumul de carne la o portie pe zi (100 g) si consuma mai multe ciuperci si leguminoase – excelente inlocuitoare ale carnii.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: