Beneficiile fulgilor de ovaz – supraestimate sau nu?

Saptamana trecuta iti vorbeam despre legatura dintre donarea de sange si prevenirea cancerului. Astazi vreau sa discutam despre fulgii de ovaz, atat de laudati de toata lumea.

Citeste articolul si descopera cat este mit si cat realitate in ceea ce priveste proprietatile fulgilor de ovaz.

Lotiunea din fulgi de ovaz functioneaza?

Fulgii de ovaz sunt folositi de secole ca agent calmant al pielii pentru diferite alergii si iritatii dermatologice. Dar cat adevar exista in aceasta traditie? Cercetatorii de la Universitatea Georgetown au vrut sa afle cat e mit si cat realitate in aceasta afirmatie si iata ce au descoperit.

Ameliorarea eruptiilor provocate de chimioterapie

Exista o clasa de chimioterapice, cum ar fi Cetuximab, care pot provoca eruptii ale pielii foarte grave. Au fost incercate diverse tratamente pentru ameliorarea acestor efecte adverse insa nimic nu a functionat. Nu a existat niciun tratament preventiv sau curativ clar pentru aceasta eruptie pana la testarea lotiunii din fulgi de ovaz care a avut efecte uimitoare. (Alexandrescu DT, Vaillant JG, Dasanu CA, Effect of treatment with a colloidal oatmeal lotion on the acneform eruption induced by epidermal growth factor receptor and multiple tyrosine-kinase inhibitors, Clin Exp Dermatol. 2007)

Dintre cei zece pacienti cu eruptii tratati cu extract de ovaz sase au avut un raspuns complet si patru un raspuns partial la produs, oferind o rata de raspuns de 100% la fulgii de ovaz. Medicii din intreaga lume au fost surprinsi de acest rezultat. O imbunatatire semnificativa a tuturor pacientilor parea prea frumoasa ca sa fie adevarata. Sceptici fiind, medicii au repetat studiul si au primit aceleasi rezultate uimitoare. Fulgii de ovaz reprezinta, astfel, un agent simplu cu beneficii spectaculoase acolo unde tratamentele tot mai scumpe au esuat.

Ce se intampla cand mancam fulgi de ovaz?

In mod ironic, doua dintre liniile de celule canceroase rezistente in vitro la acest tip de chimioterapie s-au dovedit a fi sensibile la avenanthramides, care sunt fitonutrienti unici din ovaz. Aceasta sugereaza ca nu doar aplicarea pe piele a fulgilor de ovaz este benefica, ea fiind utila si in interiorul organismului uman. (Guo W, Nie L, Wu D, Wise ML, Collins FW, Meydani SN, Meydani M. Avenanthramides inhibit proliferation of human colon cancer cell lines in vitro, Nutr Cancer. 2010)

Asadar, extractul din fulgi de ovaz s-a dovedit a fi extrem de benefic in tratarea iritatiilor grave provocate de chimioterapie, specialistii fiind uluiti de faptul ca acest agent simplu este mai puternic decat alte tratamente mult mai scumpe. In acelasi timp, studii recente au demonstrat ca utilizarea fulgilor de ovaz in alimentatie este un instrument util in lupta impotriva celulelor canceroase.

Asa ca incepe si tu chiar de azi cu un mic dejun format dintr-o budinca de fulgi de ovaz si lapte de soia. Fierbe laptele cu fulgii de ovaz si un baton de vanilie 4-5 minute. Pentru mai mult gust, adauga cateva prune uscate rehidratate.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Citeşte şi alte articole asemănătoare