Broccoli – cel mai bun detoxifiant al ficatului

Ficatul e laboratorul corpului uman. De probleme cu ficatul (din experienta mea de medic) nu sufera doar cei care au avut hepatita sau cei care intrec masura cu alcoolul.

De dureri de ficat si de alte simptome prin care ne dam seama ca functia de detoxifiere a ficatului nu mai e cea din tinerete, sufera multi din pacientii mei atunci cand vin la mine.

Dau azi un nou exemplu cum o leguma poate ajuta mult mai mult decat un pumn de buline pentru ficat. Si face asta intr-un mod un pic ciudat, care m-a surprins si pe mine.

Broccoli – cel mai bun detoxifiant al ficatului

Rafturile din farmacii sunt pline de oferte ” 2 + 1 gratis ” pentru detoxifierea ficatului.

Cu alte cuvinte, mai ia o pastila sa detoxifiezi ficatul intoxicat deja de prea multe pastile! Un paradox convenabil pentru producatorii de medicamente…

Detoxifierea este facuta, de fapt, de ficatul nostru zi de zi. Ce poti tu sa faci este sa “sustii” enzimele detoxifiante, iar sulforafanul este cel mai puternic stimulator al acestora (Nestle M, Broccoli sprouts as inducers of carcinogen-detoxifying enzyme systems: clinical, dietary, and policy implications).

Broccoli PRODUCE mai mult sulforafan decat orice alta vegetala cunoscuta (Jed W. Fahey, Yuesheng Zhang and Paul Talalay, Broccoli sprouts: An exceptionally rich source of inducers of enzymes that protect against chemical carcinogens, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA, 1997).

Broccoli “PRODUCE” si nu “CONTINE” detoxifiantul ficatului ?

Un alt miracol sau paradox, al naturii de aceasta data… Broccoli nu contine, de fapt, niciun gram de sulforafan… pana nu il musti! Broccoli isi amesteca enzimele si produce sulforafan cand il mestecam.

Asadar, pune putin suc de lamaie, niste usturoi sau condimente si mesteca bine!

Cu cat mesteci mai bine, cu atat mai mult sulforafan se produce!

Intr-un alt studiu (Theresa A, Shapiro et al., Chemoprotective glucosinolates and isothiocyanates of broccoli sprouts: metabolism and excretion in humans, publicat in Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention) participantilor li s-a cerut in primele doua zile sa inghita broccoli nemestecat, iar in a treia zi sa il mestece. Diferentele de absorbtie a sulforafanului au fost considerabile, evident, in a treia zi.

In concluzie, cea mai naturala metoda de detoxifiere a ficatului iti sta zilnic la indemana prin umilul broccoli.

Consumuarea sub forma de piure sau mestecarea indelungata produce sulforafan, cel mai puternic stimulent al ficatului, care se ocupa zi de zi de detoxifierea organismului.

Nu uita insa, ca cea mai buna metoda de detoxifiere este sa nu introduci toxinele in corpul tau! Mai putine prajeli, carne si E-uri…

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, trimite-l si la prieteni.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Citeşte şi alte articole asemănătoare