Pentru ca duminica a fost Sf. Nicolae, vreau sa profit de ocazie pentru a le ura „La multi ani” tuturor celor care si-au sarbatorit onomastica.

Si ca sa pastram atmosfera de sarbatoare si veselie, mai ales ca joi te indemnam sa razi in hohote pentru a fi mai sanatos, astazi vreau sa-ti vorbesc despre beneficiile antidepresive ale cafelei.

Citeste articolul si descopera cum te ajuta cafeaua sa te simti mai bine.

Cafea impotriva depresiei

Iti spuneam intr-un alt articol (Topul bauturilor antioxidante pentru o tinerete fara batranete) ca s-a demonstrat cum cafeaua este antioxidanta si scade riscul de cancer, dar se pare ca mai are si alte calitati…

Recent, cercetatorii au descoperit ca poate lupta impotriva depresiei – principala cauza de suicid – mai ales daca ai hipotensiune si poti sa bei cateva cesti pe zi, fara consecinte.

Cafeaua consumata zilnic injumatateste riscul de suicid

Un studiu de la Harvard, cu o intindere pe 20 de ani si realizat pe aproape 44.000 de barbati si 165.000 de femei (M Lucas et al. Coffee, caffeine, and risk of completed suicide: Results from three prospective cohorts of American adults. World Journal of Biological Psychiatry, 2014), i-a comparat pe cei care beau cafea cu cei care nu o fac. Se pare ca, oricum femeile se bucura mai des si mai indelung de savoarea cafelei…

Cercetatorii au constatat ca cei care consumau 4 sau mai multe cesti de cafea in fiecare zi prezentau un risc de sinucidere redus la jumatate comparativ cu cei care nu beau cafea deloc sau doar ocazional. Da, cafeaua ne energizeaza stimuland sistemul nervos central si ne face sa ne simtim bine (daca nu avem hipertensiune…).

Cand devine cafeaua periculoasa?

Cand este prea mult? Ce s-ar intampla daca am bea mai mult de 4 cesti pe zi? Un alt studiu mai vechi, efectuat pe aproape 130.000 de persoane, ne ofera raspunsul la aceasta intrebare (A L Klatsky, M A Armstrong, G D Friedman. Coffee, tea, and mortality. Annals of Epidemiology, 1993). In mod surprinzator, riscul de sinucidere continua sa scada pana la 80% si la peste 6 cesti baute in fiecare zi.

Abia de la 8 cesti in sus, cafeaua se asociaza cu un risc crescut de sinucidere (A Tanskanen et al. Heavy coffee drinking and the risk of suicide. European Journal of Epidemiology, 2000).

Una dintre explicatiile cercetatorilor a fost ca cei cu forme mai severe de depresie incearca sa foloseasca doze mari de cafea ca forma de automedicatie ca sa se simta bine. Este insa prea putin ca sa le induca o stare de bine celor care sufera de forme cronicizate.

O alta explicatie mai stiintifica este aceea ca este foarte important ce pui in cafea, pentru ca s-a demonstrat ca zaharul adaugat in cafea face ca beneficiile ei sa dispara ca prin minune (X Guo et al. Sweetened Beverages, Coffee, and Tea and Depression Risk among Older US Adults. PLoS One, 2014). Iar la 8 cesti pe zi cu zahar, nici silueta nu mai face fata…

Hai la o cafea! Sau la doua! Consumul moderat de cafea te face sa te simti plin de viata, combatand starile depresive. Dar fara zahar! Si nu neaparat pe considerente de silueta, ci pentru ca zaharul ii anuleaza beneficiile.

In plus, ai grija: daca ai contraindicatii medicale, nu consuma cafea!

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!