În articolul de data trecută ți-am arătat ce dietă le poate pune în pericol viața bolnavilor de cancer. Astăzi, ne concentrăm asupra unui fruct ceva mai exotic, dar benefic pentru organism.

Citește articolul pentru a descoperi care este rolul pe care îl are avocado în prevenirea și reducerea proceselor inflamatorii.

Avocado reduce nivelul de inflamație din corp

Probabil ai observat și tu până acum că nu vezi niciodată reclame pentru alimente naturale integrale, de tipul fructelor sau legumelor. Nu pot fi patentate de un producător, nici nu pot fi marcate. Cu alte cuvinte, mâncarea adevărată nu este la fel de profitabilă ca cea procesată de industria alimentară.

În Statele Unite s-a petrecut însă o situație inedită. Chiar în timpul difuzării Super Bowl, când pauza publicitară este cea mai vânată de companii și se bucură de sute de milioane de spectatori, a fost difuzată o reclamă la… avocado. Nu la un sos de guacamole ambalat sau ceva de acest gen, ci vedeta a fost chiar fructul în sine. Americanii au chiar un consiliu național responsabil cu promovarea acestui fruct. Această asociație a primit fonduri de 50 de milioane de dolari pentru publicitate și cercetare.

În cadrul unei astfel de cercetări s-au adăugat felii de avocado la un burger clasic gata preparat. 100 de grame de avocado conțin 160 de calorii și aproape 15 grame de lipide. Practic, mai multe grăsimi, mai multe calorii, dar rezultatul a fost uimitor. La câteva ore de la consum, nivelul inflamației din corp a scăzut simțitor. Grăsimile și caloriile adăugate au venit sub forma unui aliment vegetal pur, care conține și antioxidanți. Aceștia au capacitatea de a inhiba acțiunea stresului oxidativ care se produce după consumul alimentelor procesate. (Li Z, Wong A, Henning SM, et al, Hass avocado modulates postprandial vascular reactivity and postprandial inflammatory responses to a hamburger meal in healthy volunteers, „Food Funct”, 2013.)

Fructele sunt sănătoase, chiar dacă au zahăr în compoziție, deoarece acesta vine în mod natural însoțit de fitonutrienți. În mod similar funcționează și grăsimea din alimentele integrale, cum ar fi fructele cu coajă lemnoasă și avocado. Ambalată într-o matrice bogată în substanțe benefice, grăsimea nu are același potențial de a produce leziuni oxidative precum grăsimile saturate. Dimpotrivă, ajută la reglarea proceselor inflamatorii.

Avocado față în față cu alimente procesate care au aceeași valoare calorică

Studiile arată că alimentele cu conținut caloric ridicat favorizează procesele inflamatorii, contribuind astfel la dezvoltarea afecțiunilor arterelor. Cercetătorii și-au pus însă următoarea întrebare: Simpla încărcătură calorică, independent de conținutul nutrițional al alimentelor, produce inflamații și activitate oxidativă? Pentru început, au luat o înghețată cu multe grăsimi și zahăr. Au comparat-o apoi cu un avocado – același conținut caloric, dar bogat în fitonutrienți.

Click aici și află cum să mănânci corect avocado!

Dacă nu contează decât concentrația calorică și lipidică, ambele ar trebui să aibă același efect. Subiecții au primit înghețata ca atare, apoi înghețata preparată din aceleași ingrediente, dar fără zahăr, după care doar zahărul. În toate cele trei variante, nivelul stresului oxidativ a crescut. Nu s-a întâmplat la fel și după consumul de avocado.

Arahidele și nucile – bogate în calorii și grăsimi, dar la fel de benefice ca avocado

Cercetătorii au testat mai departe și alte alimente integrale bogate în grăsimi, pentru a vedea dacă au același rol protector pentru organism. Grăsimea care pătrunde în corp după masă reprezintă un factor de mare risc pentru ateroscleroză și determină disfuncționalități la nivel endotelial. Au preparat, așadar, două milkshake-uri care conțineau grăsimi și zahăr în proporție mare. Au adăugat apoi arahide la unul dintre amestecuri. Au obținut două milkshake-uri care conțineau cantități egale de zahăr, proteine, grăsimi și aveau același număr de calorii. Teoretic, ar fi trebuit să provoace aceeași reacție în organism. Dar arahidele sunt alimente vegetale integrale. Miile de fitonutrienți din preparatul care conținea arahide și-au spus cuvântul…

Click aici și descoperă paradoxul nucilor doldora de calorii!

În câteva ore după consumarea primului milkshake, capacitatea arterelor de a se relaxa și dilata a scăzut cu 20%. După al doilea milkshake, nu s-a constatat nicio scădere semnificativă. Deci, arahidele au ajutat la conservarea funcției arteriale. Cel mai probabil, efectul cardioprotector se datorează fitonutrienților activi din arahide.

Alte studii au avut în vedere nucile. A fost comparat un sendviș cu salam și brânză, plus ulei de măsline, cu un sendviș similar în care uleiul a fost înlocuit cu nuci integrale. Nu numai că al doilea sendviș a anulat efectul brânzei și al salamului, ci chiar l-a inversat. (Cortés B, Núñez I, Cofán M, et al, Acute effects of high-fat meals enriched with walnuts or olive oil on postprandial endothelial function, „J Am Coll Cardiol”, 2006.)

Click aici și află ce beneficii îți pot aduce nucile românești!

Începe și tu chiar de astăzi să adaugi câteva felii de avocado la sendvișul tău cu brânză. Pune și ardei și roșii pe lista ingredientelor și te vei bucura de un deliciu pentru care corpul îți va mulțumi.

Click aici dacă vrei să slăbești sau să înveți să mănânci sănătos!

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!