Carnea de pui sau de peste ajuta la scaderea colesterolului?

Daca saptamana trecuta iti spuneam cat de periculos este aspartamul pentru sanatate, astazi vreau sa-ti arat ce diferente exista intre diverse tipuri de carne atunci cand vine vorba despre colesterol.

Citeste articolul si afla daca iti post scadea colesterolul consumand carne de pui sau peste.

Poate carnea alba sa mareasca colesterolul la fel ca cea rosie?

In lumina recomandarilor care incurajeaza oamenii sa limiteze consumul de carne pentru o inima sanatoasa, industria carnii a comandat o revizuire a studiilor clinice controlate care compara efectele consumului de carne de vita  asupra nivelului de colesterol cu cel de carne de pui sau peste. Acestea au descoperit ca impactul consumului de carne de vita asupra nivelului de colesterol este similar cu cel de peste si pui, in sensul ca trecerea de la carne rosie la carne alba nu produce nicio diferenta.

Consumul de carne rosie vs consumul de carne alba

Cercetatorii au demonstrat ca exista bucati de carne de vita care au mai putine grasimi saturate ce cresc colesterolul decat carnea de pui. Dar acest studiu nu a comparat carnea de vita cu proteinele din plante, cum a facut studiul publicat in American Journal of Clinical Nutrition. (S L Wiebe, V M Bruce, B E McDonald. A comparison of the effect of diets containing beef protein and plant proteins on blood lipids of healthy young men. Am J Clin Nutr. 1984) Surprinzator insa, nici acest studiu nu a demonstrat un beneficiu relevant in trecerea la o dieta proteica din plante. De ce s-a intamplat asta? Pentru micul dejun grupul ce tinea dieta pe baza de plante a primit boabe de fasole, o caserola de rosii si o salata, in loc de un burger. Pentru cina, burgerul a fost inlocuit cu legume. Motivul pentru care nivelul colesterolului a ramas neschimbat si in cazul grupului care a consumat proteine din plante este ca acesta a primit si trei lingurite de grasime de vita.

Dietele proteice bazate pe plante

Acest studiu a facut parte dintr-o serie de teste care au incercat sa determine daca marirea colesterolului are legatura cu proteina animala sau cu grasimea animala. Cercetatorii au creat produse false din carne pentru a avea aceeasi cantitate de grasimi saturate si colesterol prin adaugarea de grasimi animale si colesterol. Produsele au fost realizate de companian producatoare de mancare de caini Ralston Purina. Chiar si in aceste conditii insa, au fost observate reduceri ale nivelului de colesterol in grupul care consuma plante. De asemenea, daca oamenii fac trecerea de la carne la tofu, colesterolul lor scade, dar daca acestia continua sa consume si untura pe langa tofu este posibil ca nivelul colesterolului sa ramana la fel. (E Ashton, M Ball. Effects of soy as tofu vs meat on lipoprotein concentrations. Eur J Clin Nutr. 2000)

Asadar, inlocuirea proteinelor animale cu proteine vegetale poate avea numeroase avantaje, insa pentru optimizarea si scaderea nivelului de colesterol cea mai buna este o dieta bazata exclusiv pe plante. Limitarea consumului de carne grasa, lactate si oua reduce colesterolul cu 5-10%, dar dietele vegetariene pot sa scada colesterolul cu 10-15%, dietele vegane pana la 25%, iar dietele vegetariene sanatoase pot reduce colesterolul pana la 35%, conform unui studiu din Canada.

Asa ca incepe si tu chiar de azi si elimina proteinele animale din alimentatie cel putin o zi pe saptamana. Inlocuieste-le cu proteine din fasole, mazare, linte sau soia.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Citeşte şi alte articole asemănătoare