Daca la inceputul saptamanii iti aratam ca sucurile dietetice iti cresc riscul de atac cerebral, astazi vreau sa-ti vorbesc despre nivelul sigur al colesterolului.

Citeste articolul si afla care este nivelul de colesterol care te fereste de boli.

Care este nivelul optim de colesterol?

Indiferent unde locuim, de varsta sau de felul in care aratam, cercetatorii din cadrul Institute of Circulatory and Respiratory Health sustin ca 90% din riscurile de a face un prim atac de cord sunt legate de cei noua factori de risc mondiali.

Acesti noua factori sunt: fumatul, prea mult colesterol rau, hipertensiunea arteriala, diabetul, obezitatea abdominala, stresul, lipsa de fucte si legume zilnice, precum si lipsa miscarii zilnice.

Colesterolul – raul suprem?

Dr. William Clifford Roberts, director executivul al Institutului Inimii – Baylor si redactor-sef la Jurnalul American de Cardiologie, este convins, cu toate acestea, ca ateroscleroza (afectiunea care provoaca atacuri de cord sau atacuri vasculare cerebrale) are o singura cauza, si anume colesterolul, ceilalti factori contribuind mai putin la aparitia bolii. Cu alte cuvinte, o persoana poate fi stresata, supraponderala, fumatoare, dar in cazul in care nivelul colesterolului este suficient de scazut este posibil sa nu existe suficient colesterol in fluxul de sange pentru ca acesta sa reuseasca sa se infiltreze in artere si sa provoace boala. Astfel, singura conditie absoluta pentru un eveniment aterosclerotic fatal este un nivel ridicat de colesterol. (Mina M. Benjamin, William C. Roberts, Facts and principles learned at the 39th Annual Williamsburg Conference on Heart Disease, 2013)

Nivelul optim al colesterolului

De curand s-a constatat ca nivelul mediu de colesterol din sange in Statele Unite, asa-numitul nivel normal, era de fapt anormal, accelerand blocajele din artere si supunand o mare parte din populatie la risc. A durat foarte mult timp pana cand specialistii au acceptat si au ajuns la aceasta idee, o mare parte din populatie fiind predispusa astfel mult timp la riscuri foarte mari cauzate de nivelul ridicat de colesterol rau.

Nivelul optim de colesterol rau este cuprins intre 50 si 70 (J. H. O’Keefe Jr, L. Cordain, W H Harris, R M Moe, R Vogel. Optimal low-density lipoprotein is 50 to 70 mg/dl: lower is better and physiologically normal. J Am Coll Cardiol. 2004). Acestea sunt valorile cu care se naste un om si orice crestere a acestui prag duce la riscuri de boli ale inimii. Mai mult colesterol rau inseamna risc mai mare de ateroscleroza. Nivelul de colesterol care nu presupune niciun risc este cel de 70. Zero evenimente coronariene se pot obtine cu valori de 55, iar cei care au avut deja un atac de cord au nevoie de valori chiar mai mici ale colesterolului rau.

Ateroscleroza este endemica deoarece nivelul de colesterol rau al oamenilor este de 130. Motivul pentru care nu se recomanda coborarea pragului sub 100 este ca acest lucru ar suprasolicita financiar sistemul de sanatate printr-un consum mai mare de medicamente. Insa colesterolul poate fi tinut sub control si prin dieta. O dieta bazata pe plante poate conduce la un nivel al colesterolului de pana la 70 fara niciun alt efort.

Asadar, riscul atacului de cord si al aterosclerozei sunt adevarate probleme cu care omenirea se confrunta, in special din cauza colesterolului rau din sange. Incepe si tu chiar de azi si inlocuieste grasimile animale din alimentatia ta cu grasimi sanatoase. Mananca in fiecare zi un caus de nuci, alune sau migdale si inima ta iti va multumi.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: