Cat de benefice sunt semintele de chia pentru sanatate

Saptamana trecuta ti-am aratat ce efecte nebanuite are broccoli asupra plamanilor. Astazi vreau sa-ti vorbesc despre beneficiile mult laudatelor seminte de chia.

Citeste articolul si descopera daca semintele de chia chiar au beneficii semnificative pentru sanatate.

Care sunt mai bune: semintele de chia sau semintele de in?

Oamenii consuma seminte de chia de peste 5.000 de ani, una dintre principalele culturi agricole cultivate in emisfera vestica fiind de seminte de chia. Ele sunt extrem de bogate in fibre si acizi grasi Omega 3, desi aceste proprietati sunt mai puternice atunci cand semintele sunt macinate, ca in cazul semintelor de in.

Dar cat de eficiente sunt ele atunci cand vine vorba despre reducerea inflamatiei?

Studii controversate

Un studiu a intentionat sa demonstreze o reducere semnificativa a nivelurilor de proteina C reactiva (un indicator al inflamatiei sistemice) prin consumul de seminte de chia. Din pacate, datele nu sunt relevante deoarece grupul de control a primit doua linguri de tarate pe zi, ceea ce a dus la o inrautatire a rezultatelor acestuia. Asadar, nu grupul care a consumat seminte de chia a inregistrat rezultate mai bune, ci grupul de control a avut rezultate mai proaste. (Toscano LT, da Silva CS, Toscano LT, de Almeida AE, Santos Ada C, Silva AS. Chia flour supplementation reduces blood pressure in hypertensive subjects. Plant Foods Hum Nutr. 2014)

Cinci ani mai tarziu s-a dovedit ca studiul fusese finantat de o companie care tocmai depusese actele pentru un brevet in vederea utilizarii semintelor de chia in tratarea bolilor. Acest lucru nu a fost dezvaluit deoarece politica de conflict de interese a revistei care a publicat studiul a considerat ca nu a fost necesara dezvaluirea unor astfel de informatii.

Beneficii dovedite

Oricum, ideea brevetului a fost abandonata, probabil pentru ca studiile ulterioare nu au gasit beneficii semnificative pentru pierderea in greutate, scaderea glicemiei, a colesterolului, a tensiunii arteriale sau a inflamatiei dupa consumul unei sfert de cani de seminte de chia pe zi, timp de trei luni. (Nieman DC, Cayea EJ, Austin MD, Henson DA, McAnulty SR, Jin F. Chia seed does not promote weight loss or alter disease risk factors in overweight adults. Nutr Res. 2009)

Studiul initial a demonstrat totusi o scadere a tensiunii arteriale, fapt confirmat si de alte studii, insa efectul nu a fost la fel de puternic ca cel al semintelor de in macinate.

Motivul principal pentru care semintele de in sunt superioare semintelor de chia este continutul lor in lignani – de aproximativ 15 ori mai mult decat oricare alte seminte, inclusiv susanul si semintele de chia. Acest continut in lignani este raspunzator de efectele anticancerigene ale semintelor de in – atat in ceea ce priveste prevenirea cat si a supravieturii in urma diagnosticarii cu cancer.

Totusi, semintele de chia sunt cu siguranta mai bune decat ouale si uleiul. Amestecarea unei parti de chia cu noua parti de apa poate fi o solutie mai buna pentru produsele de patiserie, inlocuind ouale si uleiul.

Cu toate acestea, consumul semintelor de in macinate are mult mai multe beneficii demonstrate stiintific, atat in prevenirea si tratarea cancerului, cat si in ceea ce priveste reducerea markerilor inflamatorii din organism. Incepe si tu chiar de azi si adauga in salata de la pranz o lingurita de seminte de in macinate.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Citeşte şi alte articole asemănătoare