Pentru că am primit mai multe mailuri în acest sens, dar și pentru că, în general într-o societate care trăiește fast forward, evoluțiile tehnologice le iau locul variantelor tradiționale, astăzi mi-am propus să discut despre una dintre modalitățile des utilizate în vremurile noastre pentru prepararea mâncării: cuptoarele cu microunde.

Citește acest articol pentru a afla dacă aceste aparate electrocasnice se încadrează în categoria „pericol public” sau în categoria soluțiilor practice.

Cuptorul cu microunde este sigur, dacă respecți instrucțiunile de utilizare

La întrebarea dacă acest aparat poate reprezenta o sursă de îngrijorare, poate că un răspuns pripit ar fi: „Da, dacă îl scapi pe picioare”. Însă ceea ce sună ca o glumă se pare că are totuși un corespondent în realitate. Știai că sute de americani ajung anual la camera de gardă din cauza unor accidente casnice în care a fost implicat un cuptor cu microunde? Imaginează-ți care ar putea fi aceste situații: încerci să instalezi sau să muți de la locul lui cuptorul cu microunde și îți cade din brațe, peste picioare; faci un efort să îl ridici și asta îți afectează spatele; nu se știe cum, unii chiar au căzut peste un astfel de cuptor. (Microwave oven-related injuries treated in hospital EDs in the United States 1990 to 2010, Thambiraj DF, Chounthirath T, Smith GA, „Am J Emerg Med.”, 2013.)

Lăsând gluma la o parte, sau mai degrabă realitatea care pare camuflată într-un ambalaj tragi-comic, majoritatea rănilor provocate de microunde implică opărirea cu alimentele sau lichidele fierbinți. Dar, chiar și în aceste cazuri, în spatele titlurilor înfricoșătoare din presă, cu aer generalist – de pildă „Pericolele utilizării cuptorului cu microunde” – se ascund de multe ori situații speciale. Nu numai cuptorul cu microunde reprezintă un pericol pentru un copil nesupravegheat, ci o mulțime de alte aparate, obiecte sau piese de mobilier din casă. Nu cuptorul cu microunde, în mod exclusiv, este vinovat pentru accidentele domestice produse „din grabă”. De fapt, este mult mai mare numărul copiilor care au suferit arsuri de la aragazele, cuptoarele sau sobele obișnuite decât cei afectați de cuptoarele cu microunde. Mai mult decât atât, arsurile produse de aragaz tind să fie mai severe.

Diferența dintre gătitul la microunde și cuptoarele tradiționale

De multe ori, apelăm la cuptorul cu microunde atunci când suntem în criză de timp: bagi mâncarea rapid înăuntru, se încălzește la fel de rapid și apoi o înfuleci în grabă. Aparent, exteriorul este „confortabil de cald”, așa că înghiți fără rezerve alimentele sau lichidele. Aici intervine cea mai delicată chestiune în privința utilizării microundelor. Dacă, în cazul gătitului tradițional, exteriorul este mai fierbinte decât interiorul, aici lucrurile sunt exact invers. Cu alte cuvinte, chiar dacă exteriorul pare relativ rece, interiorul poate fi de-a dreptul ars sau opărit.

De aceea, se recomandă să nu încălzim formulele de lapte pentru sugari într-un cuptor cu microunde, din cauza imposibilității de a intui temperatura conținutului orientându-ne numai după exteriorul flaconului. Dacă iei în considerare acest avertisment și utilizezi o oală sau un vas cu apă fierbinte pentru a încălzi laptele, poți ajunge la un risc mai mare de ardere, de la apa care clocotește în timpul fierberii. Specialiștii vehiculează chiar ideea că este un obicei cultural, dobândit, nu o necesitate reală aceea de a încălzi formula pentru bebeluși. Oricum, de departe, cea mai bună variantă rămâne chiar laptele de la sân, livrat întotdeauna perfect, la temperatura corpului. (Severe burns resulting from an exploding teat on a bottle of infant formula milk heated in a microwave oven, Dixon JJ, Burd DA, Roberts DG, „Burns”, 1997.)

În general, te sfătuiesc să crești precauția în cazul alimentelor care au conținutul mai moale decât crusta, cum ar fi gogoșile cu umplutură, plăcintele, ruladele, prăjiturile cu cremă în interior. Dar soluția nu este complicată: oricând încălzești la microunde un aliment cu conținut lichid sau cremos, porționează-l și lasă-l puțin să se răcească înainte să îl mănânci.

Un caz special: ouăle gătite la microunde

În continuarea ideii de mai devreme, ouăle prezintă acele caracteristici cu factor de risc, care duc mai ales la creșterea numărului de pacienți de la secția de pediatrie. Când se încălzește în cuptorul cu microunde, gălbenușul absoarbe energia, se supraîncălzește și acumulează presiune. Atât albușul, cât și coaja oului acționează ca o barieră, iar orice perturbare poate determina eliberarea acelei presiuni din interior. Se spune chiar că ouăle încălzite la cuptorul cu microunde pot „exploda”. Din păcate, uneori această reacție este atât de puternică, încât cauzează vătămări oculare și arsuri faciale. De asemenea, ouăle pot exploda și în gură, dacă nu există precauția de a le tăia înainte. (The case of the exploding egg, Brink C, Mckay G, Rode H, „S Afr Med J.”, 2016.)

Începe chiar de astăzi să acorzi o atenție specială manevrelor pe care le faci în bucătărie și nu îți lăsa niciodată copiii nesupravegheați, în compania aparatelor electrocasnice! Evită să gătești ouăle întregi în cuptorul cu microunde, indiferent cât ți-ar fi de poftă și cât de tare te-ai grăbi. Nu neglija niciuna dintre indicațiile de pe instrucțiunile de folosire a microundelor și, mai ales, nu transforma acest aparat într-un laborator numai bun pentru experimente științifice, așa cum vei întâlni în multe clipuri care au devenit populare în mediul online.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: