La inceputul saptamanii iti vorbeam despre cele 50 de secrete ale legumelor verzi.

Azi vreau sa iti dau un articol despre cum te ajuta o alimentatie bogata in legume si fructe sa nu faci astm.

Citeste mai jos si vezi ce spun cercetatorii.

Mai multe legume si fructe pentru ameliorarea astmului

Cu siguranta ca ai printre cunostinte sau chiar in familie pe cineva care sufera de astm – inflamatia cronica a cailor respiratorii. Astmul produce episoade repetate de respiratie suieratoare, lipsa de aer, senzatie de apasare in piept si tuse.

Chiar daca nu ai astm, nici alergii acest articol te ajuta sa intelegi cum poti sa respiri mai usor datorita antioxidantilor din fructe si legume, desi, la prima vedere, n-au legatura cu plamanii…

Antioxidantii si astmul – o relatie invers proportionala

Intr-un studiu international despre astm si alergii in copilarie, efectuat peste un milion de copii, s-a demonstrat o relatie inversa intre ratele de prevalenta ale astmului, alergiilor si eczemelor si aportul de plante, cereale si legume. Cu alte cuvinte, cei afectati de boli respiratorii nu prea mananca sanatos… (P Ellwood et al. Diet and asthma, allergic rhinoconjunctivitis and atopic eczema symptom prevalence. ISAAC Phase One Study Group. The European Respiratory Journal. 2001).

Explicatia cercetatorilor a fost logica: un consum redus de fructe si legume reduce capacitatea de aparare a plamanului (asigurata de antioxidanti) in fata unor substante potential daunatoare inhalate din aer.

Mai precis, cercetatorii au cuantificat nivelul de stres oxidativ in aerul expirat, care scade cand mananci mai multe fructe si legume, apoi scade si mai mult pe masura ce creste cantitatea de produse vegetale si scade cantitatea de produse de origine animala. (E R Miller 3rd et al. Effect of dietary patterns on measures of lipid peroxidation: Results from a randomized clinical trial. Circulation. 1998).

Interesant este ca, comparativ cu oamenii sanatosi, studiul amintit a constatat ca pacientii cu astm au niveluri mai mici de carotenoide (licopen, luteina, alfa-caroten si beta-caroten) comparativ cu persoanele sanatoase din grupul de control.

Un studiu

Asadar, dietele bogate in antioxidanti au fost asociate cu prevalenta redusa a astmului. Dar ce se intampla cu astmaticii daca mananca mai multe fructe si legume? Ca sa afle raspunsul, cerecetatorii americani au facut un amplu studiu in doua etape. (L G Wood et al. Manipulating antioxidant intake in asthma: A randomized controlled trial. American Journal of Clinical Nutrition, 2005).

In prima, au eliminat fructele si legumele din dieta astmaticilor. In doar 10 zile, aceasta dieta cu antioxidanti foarte putini (maxim 2 portii pe zi, iti suna cunoscut?) le-a inrautatit semnificativ functia pulmonara si crizele de astm. In a doua faza a studiului, au crescut la 7 portiile de antioxidanti…

In concluzie, astmaticii pe dieta „standard” au avut 40% sanse de recidiva exacerbata a astmului in termen de 3 luni. Dar cei care au consumat zilnic 7 portii de fructe si legume au scazut aceasta probabilitate la jumatate. Fara pastile, cu doar cu cateva fructe si legume…

Fie ca suferi de astm sau nu, trebuie retinut ca plamanii au nevoie de antioxidantii din fructe si legume pentru a functiona la parametri optimi. Sapte portii zilnice de fructe si legume scad la jumatate probabilitatea unei crize astmatice, dar dubleaza (chiar inzecesc) sansele la o sanatate de fier si o silueta de vis.

Asa ca te provoc sa incepi de azi cu un mar ca gustare si cu o salata bogata de frunze si legume la pranz. Ca sa previi astmul si pentru o silueta de invidiat!

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: