Astăzi vreau să îți dezvălui ce se întâmplă dacă mănânci afine cu iaurt.

Citește articolul și descoperă ce proprietăți uimitoare au fructele de pădure dacă știi cum să le consumi.

Beneficiile afinelor pentru tensiunea arterială

Vreme de 10 ani, cercetătorii de la Harvard au desfăşurat trei studii pe un eşantion de peste 100.000 de femei, iar rezultatele au arătat că femeile care au consumat cele mai multe antocianine (pigmenţii intens coloraţi care se găsesc în fructele de pădure, cum ar fi afinele şi căpşunile) erau cu 8% mai puţin expuse riscului de a suferi de hipertensiune. Iar grupul cu cel mai mare aport zilnic a consumat echivalentul a circa şase căpşuni sau poate doar 11 afine – a zecea parte dintr-o cană.

Dar oare motivul real pentru care cele mai mari consumatoare de fructe de pădure au avut rezultate mai bune să fi fost pur şi simplu faptul că aveau și alte obiceiuri alimentare sănătoase? La urma urmei, oamenii preferă mai degrabă să consume afine în combinație cu cerealele integrale mai degrabă decât cu decât pe ouă şi bacon. Cercetătorii au ţinut însă cont şi de consumul de cereale integrale, fibre şi sare, au luat în calcul şi dacă persoana este sau nu fumătoare, dacă face exerciţii fizice şi o mulţime de alte lucruri şi au constatat că beneficiul fructelor de pădure a rămas constant. Dar nu poţi fi sigur până nu … încerci pe pielea ta. (Cassidy A, Bertoia M, Chiuve S, Flint A, Forman J, Rimm EB. Habitual intake of anthocyanins and flavanones and risk of cardiovascular disease in men. Am J Clin Nutr. 2016;104(3):587-94.)

Consumul zilnic de afine îmbunătăţeşte tensiunea arterială

Un studiu clinic randomizat, dublu-orb și controlat placebo a condus la o concluzie senzaţională: „Consumul zilnic de afine îmbunătăţeşte valorile tensiunii arteriale. Cum e posibil totuşi să desfăşori un studiu dublu-orb cu un aliment? Cum poţi crea o afină placebo falsă convingătoare? Într-un grup s-au folosit afine întregi – o cantitate cam cât o cană, dar le-au transformat în praf de afine. În alt grup s-a folosit un produs placebo care arăta ca pudra de afine şi care avea acelaşi conţinut de zahăr şi de calorii ca afinele adevărate, dar fără să conţină afinele propriu-zise. (Johnson SA, Figueroa A, Navaei N, et al. Daily blueberry consumption improves blood pressure and arterial stiffness in postmenopausal women with pre- and stage 1-hypertension: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. J Acad Nutr Diet. 2015;115(3):369-77.)

Iată la ce te poți aștepta dacă mănânci zilnic 2 căni de afine!

Alte studii au condus însă la concluzia că nu există „nicio eficienţă clinică” demonstrată a afinelor. Cum este posibil asta? Dacă ne uităm cu atenţie la toate detaliile studiilor, vom constata că „afinele folosite în primele două studii au generat un efect semnificativ atunci când au fost preparate cu apă”. S-a amestecat pur şi simplu pudra de afine cu apă. Însă afinele din studiile cu efecte nesemnificative au fost preparate cu iaurt şi smoothie pe bază de lapte degresat.

Absorbția nutrienţilor din afine poate fi  blocată de produsele lactate

Se pare că efectele inhibitoare ale laptelui se datorează interacţiunii dintre pigmenţii fructelor de pădure şi proteinele din lapte. Așadar, activitatea antioxidantă a afinelor este anulată de…lapte.  (Serafini M, Testa MF, Villaño D, et al. Antioxidant activity of blueberry fruit is impaired by association with milk. Free Radic Biol Med. 2009;46(6):769-74.)

Interesant este că laptele gras inhibă cel mai mult absorbţia de nutrienţi, la fel cum se întâmplă atunci când se pune lapte în ceai: de două ori mai puţine valori de antioxidanţi in vitro cu lapte integral comparativ cu laptele degresat. Ceea ce este ciudat pentru că până acum vinovate erau considerate proteinele din lapte. Lucrul acesta sugerează că şi grăsimea din lactate ar putea avea legătură cu blocarea nutrienţilor.

Așa că începe și tu chiar de astăzi și consumă fructe de pădure ca atare sau amestecate cu apă, ca gustare sau desert. Nu te limita doar la afine, alege-le pe cele care îți plac sau combină mai multe tipuri.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: