Ce te ingrasa fara sa stii

Si tu te ingrasi din nimic? S-ar putea sa nu fie doar impresia ta. Exista un factor determinant care te poate ingrasa fara ca tu sa banuiesti.

Citeste articolul si afla care este acesta.

Si ca sa ramai suplu si sanatos chiar si in aceasta perioada cu temperaturi scazute, citeste si articolul de marti ca sa afli daca suplimentele cu vitamina C te ajuta cu adevarat.

Ce legatura exista intre obezitate si plastic

Cauzele obezitatii reprezinta o preocupare pentru oamenii de stiinta de foarte mult timp. Unele studii au demonstrat ca exista o stransa legatura intre cresterea expunerii chimice si obezitate, insa pot exista si alti factori determinanti, cum ar fi cresterea consumului de alimente fast-food din ultima jumatate de secol.

Cauzele obezitatii

Dar cum se explica atunci aparitia obezitatii la animale? Un studiu efectuat pe mai mult de 20.000 de animale din 24 de tari a demonstrat ca toate au tendinta spre obezitate. Sansele ca acest lucru sa fie pur intamplator sunt de una la zece milioane. Asa ca, oamenii de stiinta au emis ipoteza ca poluarea mediului poate reprezenta o cauza determinanta.

Suntem expusi la un intreg cocteil de substante chimice noi, pe langa BPA (Bisfenol A- o toxina chimica industriala). Dar cercetatorii au descoperit ca BPA poate accelera producerea de noi celule grase cu o mie de ori mai mult decat concentratia normala din sange a oamenilor. Problema o reprezinta faptul ca aceste studii nu se pot realiza comparativ pe o populatie expusa la substante chimice cu alta care nu intra in contact cu astfel de substante,  pentru ca pur si simplu nu mai exista astfel de oameni care sa nu fie expusi deloc la substantele poluante de mediu. Astfel, cercetatorii de la Universitatea din New York au facut un studiu pe oameni cu niveluri mai ridicate de expunere comparativ cu persoane cu niveluri mai mici. Astfel, cantitatea de BPA care curge prin corpurile copiilor si adolescentilor a fost asociata in mod semnificativ cu obezitatea. (L Trasande, T M Attina, J Blustein. Association between urinary bisphenol A concentration and obesity prevalence in children and adolescents. JAMA. 2012)

Legatura dintre produsele chimice si obezitate

Ceea ce studiul nu a putut demonstra a fost daca nivelul mare de BPA a dus la obezitate sau obezitatea a dus la un nivel ridicat de BPA, deoarece produsul chimic este stocat in grasime. Sau poate ca BPA este doar un marker pentru aceleasi tipuri de alimente prelucrate care duc la acumularea de grasime. Desi s-a demonstrat faptul ca un nivel ridicat de BPA si alte substante chimice din mase plastice este asociat cu o crestere in greutate rapida, este nevoie de noi studii prospective in care sa fie masurata expunerea, apoi urmariti oamenii de-a lungul timpului.

Se poate oberva, de asemenea, ca o dieta bazata pe produsele alimentare neprelucrate duce la o scadere semnificativa a expunerii la BPA. In acelasi mod functioneaza si experimentul invers – adaugarea unei portii de supa la conserva in dieta conduce la o crestere a nivelului de BPA din urina de 1000%, comparativ cu o portie de supa preparata cu ingrediente proaspete (J L Carwile, X Ye, X Zhou, A M Calafat, K B Michels. Canned soup consumption and urinary bisphenol A: a randomized crossover trial. JAMA. 2011).

Asa ca adopta si tu o dieta bogata in alimente proaspete si cat mai naturale. Incepe chiar de azi cu o supa crema de legume pe care o poti consuma la cina.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Citeşte şi alte articole asemănătoare