Daca la inceputul saptamanii iti aratam ce dieta recomandata deseori bolnavilor de cancer le poate face mai mult rau decat bine acestora, astazi vreau sa-ti vorbesc despre o toxina din intestin care te poate imbolnavi.

Citeste articolul si afla care este aceasta si cum poti preveni producerea ei.

Cum te ajuta un ecosistem intestinal sanatos sa te feresti de boli

Indiferent daca esti tanar sau batran, barbat sau femeie, slab sau gras, fumator sau nu, un nivel ridicat in sange al unui compus toxic numic TMAO, adica oxid de trimetilamina, inseamna un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces. Cum stii ca ai o astfel de toxina in organism? Unele alimente, precum ouale de exemplu, contin colina, care in intestin se transforma in TMAO, substanta absorbita apoi de organism.

Efectele nocive ale toxinei TMAO

Exista insa o similitudine intre structura colinei si cea a carnitinei. Asa ca un grup de cercetatori din cadrul Clinicii Cleveland au vrut sa vada daca aceasta substanta – carnitina – ce se gaseste in carne rosie, bauturi energizante si suplimente poate duce, de asemenea, la productia de TMAO. Asa ca au testat persoanele care consuma frecvent carne rosie si au descoperit ca acestea au niveluri de TMAO ridicate. In schimb, oamenii care consuma mai multe vegetale, chiar si atunci cand mananca o friptura, nu prezinta un nivel de TMAO ridicat. Si atunci a venit intrebarea fireasca de ce se intampla acest lucru? Raspunsul este simplu: cei care mananca preponderent vegetale nu au in intestine bacterii devoratoare de carne. Fara astfel de bacterii nu se produce nici TMAO. Cu toate acestea, nu se stie cat de repede se modifica bacteriile intestinale dupa o schimbare in dieta. (Krishnaswamy A, Park WM, Rocco M, Sabik JF. Cleveland Clinic TMAO and Gut Flora The Research Takes Off. New studies extend the gut flora-dependent compound’s reach beyond the arteries to the heart and kidney. Heart and Vascular News from Cleveland Clinic, 2015)

Solutia la indemana ca sa reduci productia de TMAO

S-a demonstrat faptul ca dietele fara carne au o influenta profunda asupra metabolismului. Dintr-o simpla proba de urina, din nivelul de TMAO gasit in organism, se pot identifica usor persoanele care consuma multa carne sau cele care consuma vegetale. Este posibil ca unele dintre efectele benefice ale alimentelor vegetale sa fie legate de bacteriile intestinale.  Dietele bazate pe plante reprezinta cea mai importanta strategie dietetica de prevenire si gestionare a bolilor. (Tuso P, Stoll SR, Li WW. A plant-based diet, atherogenesis, and coronary artery disease prevention. Perm J. 2015)

Fostul vicepresedinte al Advocare, o companie care vinde suplimente de carnitina, a pus sub semnul intrebarii cercetarea facuta de Clinica Cleveland pretinzand ca aceasta nu a fost nimic mai mult decat o conspiratie secreta vegana. Restrictionarea aportului de carne si a suplimentelor de carnitina pentru prevenirea producerii de TMAO de catre bacteriile intestinale, sustine el, este ca incercarea de a preveni accidentele de masina prin limitarea vanzarii de combustibil. Dar vorbim despre TMAO, care poate fi combustibilul pentru epidemia de boli de inima, care ucide mii de persoane anual. Si, atat timp cat limitam combustibilul pentru asta, cu atat mai bine.

Asadar, productia de TMAO de catre bacteriile intestinale este profund legata de consumul de oua, carne rosie, bauturi energizante si suplimente de carnitina. Asa ca incepe si tu chiar de azi si limiteaza consumul de oua la cel mult doua pe saptamana.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!