Daca la inceputul saptamanii iti aratam cat de important este sa masuram colesterolul copiilor, astazi vreau sa-ti vorbesc despre legatura dintre obezitate si bacteriile din interiorul organismului nostru.

Citeste articolul si descopera daca obezitatea este provocata de bacteriile intestinale.

Este obezitatea infectioasa?

Desi principala cauza a obezitatii ramane consumul de junk-food si lipsa acitivatii fizice, ultimele studii au aratat ca flora intestinala poate sa joace un rol important. Recent au fost identificate opt specii de bacterii care au rolul de protectie impotriva cresterii in greutate, toate producand acelasi acid gras cu lant molecular scurt, numit butirat.

Flora intestinala poate afecta, prin factorul FIAF (fasting-induced adipose factor), modul in care organismul metabolizeaza grasimea. Atunci cand suntem in repaus alimentar, organismul nostru nu mai stocheaza grasime, ci incepe sa o arda. Iar FIAF este unul dintre factorii care ii semnaleaza corpului nostru sa faca acest lucru.

Unele bacterii suprima acest factor. Din fericire exista unele, mai exact bacteriile care digera fibre, ce produc butirat, capabil sa regleze acest factor.

Obezitatea – contagioasa doar social?

Stiinta abia incepe sa inteleaga modul in care bacteriile din interiorul nostru ne influenteaza sanatatea. In ultima vreme se studiaza transplantul de materii de la un individ slab la unul obez. Da, ai citit bine! Pentru multi este respingator dar se pare ca este eficient (Udayappan SD, Hartstra AV, Dallinga-Thie GM, Nieuwdorp M. Intestinal microbiota and faecal transplantation as treatment modality for insulin resistance and type 2 diabetes mellitus. Clin Exp Immunol. 2014).

Se stie deja ca oamenii care traiesc impreuna in aceeasi casa impart aceleasi bacterii intestinale. Acest lucru se datoreaza nu numai faptului ca au o alimentatie similara, ci si ca, fara sa vrea, fac schimb de bacterii prin atingerea acelorasi obiecte din casa. Casele pot gazdui o amprenta microbiana distincta Atunci cand o familie se muta intr-o casa noua, comunitatea microbiana se schimba rapid sugerand colonizarea rapida cu bacteriile respectivei familii. Studiile experimentale sugereaza chiar ca indivizii crescuti intr-o familie de oameni slabi sunt mai protejati impotriva obezitatii, tocmai din cauza acestui schimb de bacterii.

A existat un amplu studiu efectuat pe 12.000 de persoane care a constatat ca sansele unei persoane de a deveni obeza cresc cu 57% in cazul in care are un prieten care a devenit obez. Pe langa argumentul legaturilor sociale, care implica faptul ca astfel de legaturi cresc posibilitatea ca ambele persoane sa consume acelasi tip de mancare care ingrasa, cercetatorii sustin ca obezitatea se dovedeste a fi, astfel, contagioasa prin intermediul bacteriilor care modifica flora intestinala. (Christakis NA, Fowler JH. The spread of obesity in a large social network over 32 years. N Engl J Med. 2007)

Cainii si schimbul de bacterii intestinale

Dar schimbul de bacterii intestinale nu are loc numai intre oameni, ci si intre oameni si caini. Acestia actioneaza ca un pod pe care bacteriile se plimba de la un om la altul. (Song SJ, Lauber C, Costello EK, Lozupone CA, Humphrey G, Berg-Lyons D, Caporaso JG, Knights D, Clemente JC, Nakielny S, Gordon JI, Fierer N, Knight R. Cohabiting family members share microbiota with one another and with their dogs. Elife. 2013). Si cel mai probabil cainii nu au aceeasi dieta ca oamenii.

Iubitorii de pisici nu vor fi insa la fel de incantati, intrucat s-a constatat ca pisicile nu au acelasi efect precum cainii. Sa fie oare pentru ca ele nu beau apa din vasul de toaleta?

Asadar, persoanele care impart acelasi spatiu fac involuntar un schimb de bacterii intestinale care pot duce la modificari substantiale in ceea ce priveste cresterea in greutate.

Asa ca ai grija de flora ta intestinala pentru ca si cei din jurul tau sa fie mai supli si mai sanatosi. Incepe chiar de azi cu o salata de legume proaspete, care este o excelenta sursa de fibre pentru bacteriile bune din intestin.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: