Dacă în articolul trecut te învățam cum să previi indigestia și sindromul de colon iritabil fără medicamente, astăzi îți voi arăta care sunt beneficiile anti-îmbătrânire pe care le are alimentația de Post asupra organismului nostru.

Citește mai jos și află cum multă mâncare accelerează ritmul îmbătrânirii și care este soluția unui corp mai tânăr cu 5 ani.

De ce îmbătrânim (prea repede)?

Deși speranța medie de viață a crescut spectaculos de la 16 ani în Londra cu câteva secole în urmă, la peste 80 în țările UE, în prezent bătrânețea este doar o fază prelungită a bolilor. Cum am putea, totuși, îmbunătăți calitatea vieții în acestă perioadă a vieții?

S-ar putea să-ți sune a scenariu de film SF de mare succes la box-office, dar este știință adevarată: o bacterie capturată într-o mostră de noroi dintr-o insulă îndepărtată a creat un compus care prelungește viața…

Elixirul tinereții din Insula Paștelui

Medicina tradițională prelungește viața unor bătrâni într-o stare proastă de sănătate. Da, putem trăi și 100 de ani, dar cum am putea să trăim mai frumos ultima perioadă a vieții? Ideală ar fi amânarea deteriorării generale, adică prelungirea tinereții organismului. Și exact acest lucru se pare că-l face acestă bacterie din misterioasa Insula a Paștelui.

Click aici și descoperă care este topul băuturilor antioxidante ce îți vor păstra tinerețea!

Numită rapamicină după numele local de Rapa Nui al Insulei Pastelui, compusul creat pe baza bateriei descoperite cu aproape 40 de ani în urma, (C Vézina et al. Rapamycin (AY-22,989), a new antifungal antibiotic. The Journal of Antibiotics (Tokyo), 1975) aceasta are o calitate extraordinară, demonstrată prin studii: inhibă activitatea enzimei TOR – cea care joacă rolul principal negativ în îmbătrânire.

Mai exact, această enzimă a fost comparată (M. V. Blagosklonny, TOR-driven aging: Speeding car without brakes. Cell Cycle. 2009) cu motorul unei mașini de mare viteză, dar fără frâne. În copilărie, TOR este eroul care favorizează creșterea, dar la maturitate devine maleficul villain care grăbește îmbătrânirea.

Ce încetinește viteza lui TOR?

Din păcate, nu ne putem administra ramapicină zilnic, fără efecte secundare… Ce putem face, totuși, să-l încetinim pe maleficul TOR până știința rezolvă problema ramapicinei?

[stextbox id=”info”]Ai probleme de sănătate cauzate de kilogramele în plus? Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să faci primii pași către o viață activă și sănătoasă![/stextbox]

Este o nouă descoperire științifică și, în același timp, o lecție veche de istorie, dată de frecventele perioade de foamete: restricția calorică inhibă activitatea enzimei îmbătrânirii și prelungește astfel tinerețea și viața (S C Johnson, et al. mTOR is a key modulator of ageing and age-related disease. Nature. 2013).

Mai precis, organismul intră într-o stare de autofagie (se autoconsumă „mâncând” ceea ce este inutil și nefuncțional) – un mecanism de autoreglare care reînnoiește celulele și întârzie îmbătrânirea. Această restricție calorică trebuie să fie rațională (să nu scadă sub 1500 de calorii/zi la femei sau sub 2000 la bărbați), ca să nu devină anorexie, la fel de distrugătoare ca orice boală cronică.

Așadar, de ce îmbătrânim prea repede, cu toate că trăim mai mult?

Răspunsul este simplu: prea multă mâncare. Restricția calorică la necesarul zilnic recomandat ne poate prelungi tinerețea, cu condiția să provină din alimente naturale și pline de nutrienți, neprocesate industrial…

Mai ales acum după Sărbători, îți recomand să începi un program de detoxifiere și să-ți reduci caloriile din porțiile de mâncare. Slăbești și întinerești în același timp.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, trimite-l și la prieteni.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!