Dacă în precedentul articol vorbeam despre consumul de fibre, azi scriu despre antioxidanți.

Acele minuni vii din legume și fructe care pot să te ferească de boli. De cancer, de infarct și de multe altele.

Dar care este cantitatea optimă și cum o putem obține?

Cum să îți asiguri zilnic doza optimă de antioxidanți?

După cum menționam deja într-un articol anterior, în 2010, un studiu revoluționar a măsurat și comparat valoarea antioxidantă a 3100 de alimente din toată lumea.

Aceiași cercetători au stabilit și un soi de DZR (doza zilnică recomandată) de antioxidanți, care să ne mențină tineri și sănătoși cât mai mult timp.

Cum te poți asigura că dieta ta îți oferă elixirele frumuseții și sănătății?

Studiul devenit un reper în nutriție (MH Carlsen et al. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide, publicat in Nutrition Journal) exprimă calitatea antioxidantă a alimentelor în unități ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) per uncie (28,7 g) de produs.

Click aici și află care este doza zilnică de antioxidanți recomandată pentru femei și bărbați!

Nevoile zilnice ale unei persoane adulte care vrea să trăiască frumos și sănătos este între 8.000 și 11.000 de unități ORAC.

Cam mult, nu-i așa?

Nu, dacă faci alegeri inteligente…

De 10 ori mai mulți antioxidanți într-o singură zi

Dacă ai mânca o banană la micul dejun, o salată verde cu castraveți la prânz cu piersici uscate la desert, iar cina include o garnitură de mazăre cu morcovi și încă o salată de roșii, apoi o felie de pepene roșu la desert, unde ai ajunge? Abia pe la 2800…

Ce este de făcut?

Cum îți spuneam, alte alegeri mai potrivite. Daca înlocuiești banana cu 200 g de afine, deja ai depășit 9000 de unități… Iar dacă la prânz înlocuiești salata cu 4 frunze de salată roșie și câteva boabe de fasole de aceeași culoare, presărate cu o linguriță de oregano uscat, te apropii de 19000!

[stextbox id=”info”]Ai probleme de sănătate cauzate de kilogramele în plus? Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să faci primii pași către o viață activă și sănătoasă![/stextbox]

Un măr și câteva curmale ori o jumătate de rodie la gustare și depășești 28000!

Și nici măcar nu e vremea cinei!

De zece ori mai multi antioxidanți dacă faci alegeri istețe…

Mai mulți antioxidanți în perioade de stres și boală

Dacă ești fumător, mănânci multă carne, dormi puțin, trăiești în mediu poluat, ești stresat sau bolnav, nevoia ta de antioxidanți e mai mare, conform cercetărilor (F. Ursini et al. Postprandial plasma lipid hydroperoxides: A possible link between diet and atherosclerosis, publicat in Free Radical Biology and Medicine, 1998).

Dupa un eveniment stresant, nivelul de antioxidanți din organism scade brusc în mai puțin de 2 ore și este nevoie de 3 zile pentru revenirea la valorile inițiale. În astfel de situații, îți recomand să bei ceai verde și de hibiscus cât e ziua de lungă și grea…

Concluzia este simplă: consumă antioxidanți, la orice oră, cu orice preț…

În special fructe de pădure, salate cu frunze verde închis, ceai verde și de hibiscus.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, trimite-l și la prieteni.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!