Astăzi vreau să-ți vorbesc despre o boala îngrozitoare care nu numai că ne fură amintirile, ci ne transformă într-o povară pentru cei dragi.

Ai ghicit, este vorba despre Alzheimer. Citește articolul și descoperă cum poți să previi această boală îngrozitoare.

Legume și fructe pentru prevenirea Alzheimerului

Grăsimile saturate și zaharurile adăugate sunt două dintre componentele principale ale unei diete moderne occidentale, ce sunt asociate cu boala Alzheimer. Dacă până acum erau la modă dietele bogate în amidon și fibre, tot mai mulți oameni au devenit adepți ai acestei diete occidentale, bogată în grăsimi și zaharuri și săracă în cereale integrale, fructe și legume.

De ce sunt atât de importante fructele și legumele?

Alimentele derivate din plante sau legume conțin mii de compuși cu proprietăți antioxidante, dintre care unele pot trece bariera hematoencefalică și pot avea efecte neuroprotectoare. Bolile neurodegenerative sunt cunoscute și sub termenul de “rugină a creierului” pentru că acestea apar din cauza stresului oxidativ în exces. Însă, natura a înzestrat omenirea cu o mulțime de plante, fructe, legume și nuci, iar gama diversă de substanțe nutritive bioactive prezente în aceste produse naturale pot juca un rol esențial în prevenirea și într-o zi, poate, chiar și vindecarea, diferitelor boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

Mai multe dovezi acumulate de-a lungul anilor sugerează că, în mod natural, compuși din plante ar putea împiedica neurodegenerarea și chiar ar putea îmbunătăți memoria și funcția cognitivă. De exemplu, condimente precum șofranul sau tumericul pot ajuta la tratarea Alzheimerului (Akhondzadeh S, Sabet MS, Harirchian MH, Togha M, Cheraghmakani H, Razeghi S, Hejazi SSh, Yousefi MH, Alimardani R, Jamshidi A, Zare F, Moradi A. Saffron in the treatment of patients with mild to moderate Alzheimer’s disease: a 16-week, randomized and placebo-controlled trial. J Clin Pharm Ther. 2010).

Legumele pot avea efecte deosebit de protectoare

Legumele pot avea efecte deosebit de protectoare, mai ales din cauza anumitor compuși care se găsesc în cele cu frunze de culoare verde închis. Acești compuși se concentrează în creier, iar consumul lor este asociat cu un grad mai mic al declinului cognitiv asociat îmbătrânirii. (Loef M., Walach H. Fruit, vegetables and prevention of cognitive decline or dementia: a systematic review of cohort studies, J Nutr Health Aging. 2012).

Cu toate acestea, când te uiți la recenziile sistematice despre cum poți preveni declinul cognitiv, vei vedea concluzii precum: “Literatura actuală nu oferă dovezi suficiente pentru a face recomandări pentru intervenții”. Același lucru se spune și când vine vorba de Alzheimer: „În prezent, există dovezi insuficiente pentru a trage concluzii sigure privind asocierea oricăror factori modificabili cu risc de boala Alzheimer”. Astfel, în timp ce unele medicamente îți pot pune viața în pericol din cauza efectelor adverse, o dietă sănătoasă și o activitate fizică regulată au doar efecte benefice și nu e nevoie să fii supravegheat strict pentru a le pune în aplicare.

Așa că începe și tu chiar de azi și mergi în cea mai apropiată piață, de unde să-ți cumperi legumele preferate. Fă din ele o supă pe care să o condimentezi cu un pic de șofran și mănânc-o la cină.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: