Daca joi ti-am vorbit despre un condiment cu efecte miraculoase pentru durerile menstruale, astazi vreau sa-ti vorbesc despre un alt condiment, de data aceasta cu efect asupra muschilor.

Citeste articolul si descopera ce condiment te ajuta sa-ti cresti masa musculara.

Si nu uita! Ieri am lansat o invitatie speciala pentru medicii rezidenti sau specialisti. Daca te numeri printre ei si iti doresti sa partici la cursul de nutritie organizat de noi, click aici sa te inscrii. Grabeste-te, locurile sunt limitate.

Seminte de schinduf pentru forta si tarie musculara

Desi nu sunt populare in alimentatia romanilor, semintele de schinduf erau folosite in spatiul dacic acum 2000 de ani ca remediu pentru rani, boli digestive si ca afrodisiac…

Schinduful a stat apoi secole intregi intr-un con de umbra, fiind folosit mai mult ca planta furajera, deoarece stimula in mod uimitor cresterea masei musculare a animalelor. Iar aceasta calitate magica a fost confirmata recent si in cazul oamenilor!

Forta in plus, fara anabolizante si fara efecte secundare

„Efectele unui supliment botanic, disponibil in comert, asupra fortei, compozitiei organismului, puterii si profilurilor hormonale la barbati ce practica sporturi de rezistenta”… Suna academic si pretentios, dar este vorba de umflat muschii (Poole C et al. The effects of a commercially available botanical supplement on strength, body composition, power output, and hormonal profiles in resistance-trained males. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2010).

In studiul controlat, suplimentul cu pricina a avut un impact semnificativ asupra fortei musculare si a compozitiei hormonale a barbatilor testati in comparatie cu placebo, obtinute fara efecte secundare clinice. Ce inseamna „semnificativ”? Zeci de kilograme in plus impinse si ridicate la sala de forta.

Iar substanta magica a fost schinduful, un condiment natural comestibil care mai are in plus si o mare forta demonstrata de agent anticancerigen in cazul cancerului de prostata (Shabbeer S et al. Fenugreek: a naturally occurring edible spice as an anticancer agent. Cancer Biology & Therapy 2009). Asadar, domnilor, condimentati-va viata cu schinduf…

Efecte secundare… parfumate

Cu toate acestea, consumul de schinduf are un efect secundar surprinzator: iti face axilele sa miroasa a sirop de artar! Si da, este valabil si pentru doamne (Riadh Mebazaa et al. Analysis of human male armpit sweat after fenugreek ingestion, Food Chemistry 2011)!

In acest studiu, a fost investigat puternicul miros de sirop de atar ce apare dupa ingestia de schinduf. Transpiratia participantilor a fost mirosita inainte si dupa 24 de ore de la ingerarea unei linguri de seminte. Apoi li s-au oferit 8 optiuni sa descrie ce au mirosit.

Participantii au descris mirosul ca fiind cacao, miere de trandafir, liliac, piersica sau zmeura… Un singur evaluator a descris mirosul ca fiind de „ceapa dulce”. Expertii au decis: sirop de artar. Este un fenomen inofensiv, pe care il amintesc deoarece exista, de fapt, o tulburare congenitala grava, ketoaciduria ramificata, care face urina bolnavilor sa miroasa a sirop de artar. Nu are nicio legatura cu schinduful…

Semintele de schinduf, folosite pe post de condiment, pot imbunatati in mod semnificativ forta musculara si puterea de a ridica sau impinge greutati. Ca bonus dublu, s-au demostrat in laborator proprietatile sale anticancer si surprinzatoarele calitati de deodorant…

Poti sa-ti faci chiar azi un ceai sau sa-ti parfumezi salata de legume cu seminte de schinduf.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!