Cum sa-ti feresti copiii de alergii

Daca marti ti-am aratat cum sa te protejezi de arsurile solare si, implicit, de cancerul de piele, astazi vreau sa-ti vorbesc despre alergii.

Cum primavara este prin excelenta sezonul alergiilor, citeste articolul si descopera ce trebuie sa faci pentru a le tine departe de tine si de cei mici.

Legume si fructe contra astmului si alergiilor copilariei

Astmul bronsic este cea mai frecventa boala cronica la copii, iar prevalenta sa este in crestere in intreaga lume, mai ales in zonele cu diete de tip occidental. De ce oare? Ai ghicit, din cauza dietei. In mod total nesurprizator, copiii care mananca mai multe legume si fructe sunt mai protejati contra astmului si alergiilor.

Diferente mari in numarul de cazuri, justificate de dieta

Cel mai mare studiu international de pana acum, Studiul ISAAC, care a implicat 1,2 milioane de copii din toata lumea, arata ca prevalenta alergiilor, astmului si eczemelor din copilarie este legata de dieta (J Mallol et al. The International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC) Phase Three: A Global Synthesis. Allegrologia Immunopathologia, Madrid 2013).

Cei 276 de cercetatori care au participat la studiu au descoperit o variabilitate ridicata in prevalenta si severitatea astmului, alergiilor si eczemelor in intreaga lume. Ce inseamna aceasta? Variabilitatea mare sugereaza ca un rol crucial il au caracteristicile locale, care determina diferentele de prevalenta intre zone.

Spre exemplu, de ce mancarimile ochilor si nasul infundat sunt de 1% in India si pana la 45% in SUA? S-au facut asociatii cu poluarea aerului si fumatul, dar cea mai importanta legatura a fost cu dieta (Asher MI et al. Which population level environmental factors are associated with asthma, rhinoconjunctivitis and eczema? Review of the ecological analyses of ISAAC Phase One. Respiratory Research. 2010).

Mai multe vegetale, mai putini copii bolnavi

Adolescentii au prezentat scaderi ale simptomelor de respiratie suieratoare, rinoconjunctivita alergica si eczema atopica, asociate consumului de vegetale. Cu cat mai multe calorii si proteine erau din surse vegetale, cu atat aveau mai putine alergii.

Si in alte studii recente s-a demonstrat o asociere puternica intre cresterea prevalentei astmului si un consum scazut de fructe proaspete, legume verzi si alte surse alimentare de antioxidanti, ceea ce explica de ce dietele traditionale si vegetariene sunt asociate cu prevalente mici (JL Protudjer et al. Low vegetable intake is associated with allergic asthma and moderate-to-severe airway hyperresponsiveness. Pediatric Pulmonology. 2012).

Mai mult, studiul ISAAC a aratat ca aportul mare de legume, spre exemplu, protejaza copiii, reducand sansele de astm alergic la jumatate. Si fructele au fost asociate cu o protectie puternica impotriva respiratiei suieratoare si nasului infundat la adolescenti, dar si impotriva astmului, alergiilor si eczemelor la copii.

Vrei sa-ti protejezi copiii de astm, alergii si eczeme? Este simplu: da-le cel putin 5 portii de legume si fructe zilnic! Este baza unei alimentatii sanatoase, ce are toate sansele sa devina obicei alimentar si la maturitate. Este un obicei pe care trebuie sa-l ai si tu!

Incepe chiar de azi cu o salata de legume de sezon sau o portie de fructe de padure. Vei simti imediat beneficiile!

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Citeşte şi alte articole asemănătoare