Dacă la începutul săptămânii ți-am arătat cum te ajută banala varză să îți reduci colesterolul, astăzi vreau să vorbim despre una dintre bolile care parcă au explodat în zilele noastre.

Citește articolul și descoperă ce favorizează apariția bolilor intestinale inflamatorii și ce poți să faci ca să le previi sau să le tratezi.

Prevenirea colitei ulcerative prin dietă

Ce a condus în ultimii ani la o creștere atât de dramatică a cazurilor de boală Crohn în societățile occidentale? Ce s-a schimbat în mediul intern și extern care a dus la apariția acestei boli dar și a altor boli intestinale inflamatorii?

Acestea sunt doar câteva din întrebările care i-au frământat pe cercetători de la al Doilea Război Mondial încoace.

Explozia bolilor intestinale inflamatorii

Și ca să afle răspunsul la aceste întrebări, au efectuat cel mai mare studiu de acest gen, în care au urmărit 60.000 de persoane timp de un deceniu. Ce au descoperit a fost că aportul ridicat de proteine animale a fost asociat cu un risc semnificativ mai mare de colită ulcerativă, o boală inflamatorie gravă a intestinului gros (P Jantchou, S Morois, F Clavel-Chapelon, M C Boutron-Ruault, boli inF Carbonnel. Animal protein intake and risk of inflammatory bowel disease: The E3N prospective study. Am J Gastroenterol. 2010 ). De la al Doilea Război Mondial, consumul de proteine animale a crescut în toate țările dezvoltate. Iar această creștere poate explica incidența crescută a bolilor inflamatorii intestinale în a doua jumătate a secolului XX.

Proteinele animale și efectele lor asupra intestinului

Proteinele animale tind să aibă mai mulți compuși care conțin sulf, cum este metionina, pe care bacteriile intestinale o transformă în hidrogen sulfurat. Tot mai multe studii au demonstrat că acești compuși cu sulf pot juca un rol decisiv în dezvoltarea colitei ulcerative, o boală cronică inflamatorie a colonului și rectului caracterizată prin diaree cu sânge. S-a presupus dintotdeauna că generarea de hidrogen sulfurat în colon este determinată de dietă, dar acest lucru s-a demonstrat abia în anii 2000, într-un studiu celebru publicat de Cambridge (E A Magee, C J Richardson, R Hughes, J H Cummings. Contribution of dietary protein to sulfide production in the large intestine: an in vitro and a controlled feeding study in humans. Am J Clin Nutr. 2000). Cercetătorii au analizat cinci diete diferite, de la una pur vegetariană până la una cu carne în fiecare zi. Ei au descoperit că proteinele animale sunt un substrat important pentru generarea de hidrogen sulfurat în intestinul gros. Hidrogenul sulfurat poate acționa apoi ca un radical liber și poate deteriora ADN-ul.

Așadar, modul în care se produce sulf în colon nu a fost studiat până de curând, însă el s-a dovedit foarte important în apariția anumitor boli intestinale grave. Colita ulcerativă este tot mai mult legată de cantitatea de sulf din intestin, existând tot mai multe studii importante care susțin că aceasta este strâns legată de consumul de proteine animale. Pe de altă parte, dietele bazate pe plante se dovedesc utile în prevenirea și tratarea unor astfel de boli.

Așa că începe și tu chiar de azi și renunță la carne și produse animale cel puțin o zi pe săptămână. Înlocuiește proteinele animale de la mesele principale cu proteine vegetale de calitate din ciuperci, soia, fasole, mazăre sau năut, pe care să le consumi alături de cereale integrale și salată verde.

Click aici dacă vrei să slăbești sau să înveți să mănânci sănătos!

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!