Daca saptamana trecuta iti aratam cum poti sa-ti reduci riscul de cancer, astazi vreau sa iti arat o metoda prin care sa iti poti prelungi viata. 

Citeste articolul si afla cei 6 pasi care te ajuta sa-ti reduci riscul de deces prematur.

Calorii mai putine pentru viata mai multa

Cum putem sa traim mai mult? Este o intrebare la care si nutritia poate raspunde. De fapt, este cea mai calificata stiinta sa dea raspunsul la aceasta intrebare, deoarece, ne place sau nu, suntem ceea ce mancam. Si, in mod paradoxal, stiinta nutritiei a aratat ca, daca mancam mai putin, avem sanse sa traim mai mult.

Cum „cheltuie” organismul caloriile

Rata metabolica in repaus (cate calorii consumam zilnic daca nu am face nimic, de obicei intre 900 si 1500 de calorii) este cea mai mare componenta a bugetului nostru zilnic de energie. Efectele directe ale activitatii fizice moderate sau sustinute sunt relativ mici comparativ cu numarul de calorii cheltuite pentru respiratie si indeplinirea functiilor organismului. (JR Speakman, C Selman. Physical activity and resting metabolic rate. Proceedings of Nutrition Society. 2003)

Bine, daca escaladezi un munte de 6000 de metri, ai putea arde 4000 de calorii pe zi. Dar pentru majoritatea oamenilor, caloriile arse doar existand si nefacand nimic le depasesc pe cele arse prin miscare. (A D Miller et al. Energy expenditure and intensity levels during a 6170-m summit in the Karakoram Mountains. Wilderness & Environmental Medicine. 2013).

Astfel, rata noastra metabolica poate avea implicatii pentru controlul greutatii noastre. O rata metabolica mai mare ne ajuta sa ardem mai multe calorii pe zi, insa o rata metabolica mai mica ne ajuta sa traim mai mult.

Legume verzi pentru eficienta

Spre exemplu, sfecla si legumele verzi accelereaza metabolismul, cresc performantele atletice si sunt satioase, iar daca am manca o multime de legume verzi, corpul nostru ar putea functiona mult mai eficient cu calorii mai putine. (FJ Larsen et. Dietary nitrate reduces resting metabolic rate: a randomized, crossover study in humans. American Journal of Clinical Nutrition. 2014)

Restrictia calorica se asociaza in mod evident cu longevitatea, chiar si la animale. Poate ca principiul functioneaza precum o lumanare care arde cu o flacara mai mica, ceea ce ii permite sa arda mai mult timp. Putem realiza acest lucru, dar nu prin infometare, ci mancand zilnic o salata generoasa de legume verzi. Mai exact, consumul zilnic de legume verzi e unul dintre cele 6 lucruri pe care le poti face ca sa traiesti mult.

Care sunt celelalte 5? Nu fuma, nu bea foarte mult, mergi pe jos cel putin o ora pe zi, dormi 7 ore pe noapte mentine-ti greutatea ideala. Chiar si unul dintre cele 5 poate reduce riscul de deces prematur cu pana la 25%. (A Tamakoshi et al. JACC Study Group. Healthy lifestyle and preventable death: findings from the Japan Collaborative Cohort (JACC) Study. Preventive Medicine. 2009)

Daca legumele verzi ar avea gust de ciocolata, populatia mondiala ar fi mult mai sanatoasa si mai longeviva. Adevarata provocare este sa gasesti moderatia in dieta, precum si moduri de a consuma zilnic legume verzi, de dragul unei vieti sanatoase si luuuungi…

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: