Citeste articolul si descopera remediul natural pentru sindromul colonului iritabil.

Ulei de menta pentru colon iritabil

Colon iritabil? Un sindrom tot mai frecvent, care se manifesta prin episoade de dureri abdominale inexplicabile si constipatie ce alterneaza cu diareea. Din pacate, frecventa acestui sindrom este in crestere, cu o prevalenta la nivel global intre 12 si 30%, conform statisticilor. In Romania, putine persoanele cu simptome caracteristice se duc la medic, pentru ca dau vina pe ceea ce mananca…

Tratamente care nu vindeca, nici nu functioneaza

Ca pretutindeni, sindromul colonului iritabil (SCI) este subdiagnosticat, desi are un impact substantial asupra starii de sanatate si calitatii vietii. Mai exact, dupa anumite cercetari, este comparabil cu cel al persoanelor care sufera de tulburari mult mai grave, cum ar fi diabetul, insuficienta renala si boli intestinale inflamatorii (H Mönnikes. Quality of life in patients with irritable bowel syndrome. Journal of Clinic Gastroenterology. 2011).

Si mai tragic, nu exista vindecare, iar tratamentele actuale nu sunt prea eficiente, nici macar pentru ameliorarea simptomelor. Medicamentele antispastice recomandate au reactii adverse, printre care durerile abdominale pe care incearca sa le previna…

Chiar daca nu-ti vine sa crezi, se recomanda si antidepresive, care au ca efect secundar disfunctia sexuala in peste 70% din cazuri si este nevoie de minim 12 saptamani sa-si faca efectul! Si, din nou, pot cauza dureri abdominale (T Vanuytsel et al. Treatment of abdominal pain in irritable bowel syndrome. Journal of Gastroenterology. 2014)

Solutia aromata, cu efecte secundare suportabile

Noua studii randomizate controlate cu placebo au confirmat uleiul de menta ca tratament sigur si eficient pentru SCI (R Khanna et al. Peppermint oil for the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. J Clin Gastroenterol. 2014). Au fost raportate cateva efecte secundare usoare si tranzitorii precum gustul sau mirosul de menta sau o senzatie racoritoare la capatul colonului…

Cel mai lung studiu a durat 12 saptamani, asa ca nu se cunoaste eficacitatea pe termen lung, cu toate ca beneficiile dureaza cel putin o luna dupa oprirea tratamentului cu ulei (G Cappello et al. Peppermint oil (Mintoil) in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective double blind placebo-controlled randomized trial. Digestive and Liver Diseases. 2007).

Studiile au folosit capsule cu ulei de menta, ce efect ar avea oare ceaiul de menta? Nu a fost niciodata testat, insa unii ar putea spune ca nu este suficient de concentrat. Dar un sfert de cana de frunze proaspete de menta are la fel de mult ulei de menta ca majoritatea capsulelor utilizate in studii (O Grundmann, S L Yoon. Complementary and alternative medicines in irritable bowel syndrome: an integrative view. World Journal of Gastroenterology. 2014).

SCI iti poate afecta serios calitatea vietii, desi este subdiagnosticat si ignorat chiar de suferinzi. Desi nu exista medicatie eficienta, pana in prezent 9 studii arata ca uleiul de menta poate contracara neplacutele simptome.

Fa-ti si tu un smoothie racoritor dintr-un sfert de cana de frunze proaspete de menta, la care poti adauga fructe de padure congelate. Vei beneficia atat de savoarea lui deosebita, cat si de efectele calmante pe care le are asupra tractului digestiv. Mai mult, poti cultiva menta in ghiveci, chiar la tine acasa.

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: