Citește articolul și află care este dieta ce stimulează repararea ADN-ului.  

Repararea ADN-ului în dietă cu fructe și legume

Repararea ADN-ului reprezintă una din descoperirile epocale ale științei moderne. Apelând la o noua metodă genetică, cercetătorii de la Universitatea Delft din Olanda au reușit o descoperire importantă privind mecanismul de reparare a codului ADN, practic secretul vindecării celulelor bolnave din organismul uman.

De asemenea, numeroase studii de specialitate au demonstrat de-a lungul timpului că dietele bogate în fructe și legume ajută la reducerea riscului de dezvoltare a bolilor degenerative, inclusiv multe tipuri de cancer.

Mecansimul prin care fructele și legumele ajută la repararea codului ADN

Asta deși până nu demult, s-a presupus că funcții extrem de importante, cum ar fi repararea ADN-ului, sunt puțin probabil afectate de nutriție.

Așa că cercetatorii s-au hotărât să facă un studiu în care să compare gemeni identici cu gemeni fraternali. (J Slyskova, Y Lorenzo, A Karlsen, M H Carlsen, V Novosadova, R Blomhoff, P Vodicka, A R Collins. Both genetic and dietary factors underlie individual differences in DNA damage levels and DNA repair capacity. DNA Repair (Amst). 2014 Apr;16:66-73.) Ce au descoperit? Că doar aproximativ o jumătate până la trei sferturi din funcția de reparare a ADN-ului este determinată genetic; restul poate fi controlat într-o anumită măsură de oameni.

Se estimeaza că, în medie, într-o ora există 800 de incidente de deteriorare a ADN-ului în corpurile noastre. Asta înseamnă 19.000 de astfel de incidente în fiecare zi. De asemenea, acest lucru demonstrează că deteriorarea ADN-ului poate provoca mutații care pot da naștere la cancer în cazul în care acestea nu sunt reparate.

Din fericire, repararea ADN-ului poate fi adaugată pe lista proceselor biologice care sunt influențate de ceea ce mâncăm. Totodată, nutriția și dieta bazată pe plante și legume reprezintă și o modalitate de prevenție pentru multe tipuri de cancer.

Lista de plante și legume testate de specialiști

Care sunt plantele și legumele care ne ajută cel mai mult la repararea codului ADN? Oamenii de știință au testat nouă fructe și legume: lămâi, kaki, căpșuni, portocale, varză chinezească, broccoli, țelină, salată, și mere. Care dintre ele a reușit să intre în codul ADN? Lămâile, kaki, capșunile, merele, broccoli și țelina au demonstrat că oferă protecție ADN. (Y T Szeto, W K Chu, I F Benzie. Antioxidants in fruits and vegetables: a study of cellular availability and direct effects on human DNA. Biosci Biotechnol Biochem. 2006 Oct;70(10):2551-5.)

Iată ce ar putea face lămâile, de exemplu. Ele reușesc să întrerupă deteriorarea ADN-ului cu aproximativ o treime. Să fie vorba de conținutul lor bogat de vitamina C? Specialiștii spun că nu. Dacă se scoate vitamina C din extractul de lămâie, efectul ei protector se menține. Cu toate acestea, dacă fierbi lămâia timp de 30 minute, efectul s-a pierdut.

Așadar, iată încă un argument că dieta bazată pe fructe și legume are un important efect  de protecție asupra organismului uman. Așa că înlocuiește și tu o zi pe saptămână produsele animale din dietă cu legume și fructe. Nu numai că te vor proteja de răceli și viruși, ci pot face un lucru incredibil: iți vor repara codul ADN.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a placut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: