Data trecută ți-am arătat cum te poate ajuta o jumătate de ceașcă de fasole să reduci colesterolul. Astăzi, vreau să îți vorbesc despre dilema mișcarea sau mâncarea, o problemă de când lumea a celor ce vor să slăbească. Îmi iau abonament la sală sau am grijă de ceea ce mănânc? Sunt amândouă la fel de importante?

Pentru că sunt medic nutriționist și v-ați putea gândi că am prejudecăți voi da în articolul de astăzi o argumentare științifică. Vă las să decideți singuri care este adevărul.

Dietă sau sport? Cum să pierzi mai repede kilogramele în plus?

Ce contează mai mult când vrei să slăbești? Ce mănânci sau cât sport faci? Sau amândouă au aceeași importanță?

Dacă ai ales că și dieta și mișcarea au aceeași importanță, răspunsul nu e cel corect științific, dar nu ești singura persoană care gândește astfel.

Într-un studiu realizat la Harvard în 2010 (EL Ding, FB Hu. Commentary: Relative importance of diet versus physical activity for health, publicat in International Journal of Epidemiology), s-a constatat că 70% dintre participanți au ales importanța egală a dietei și mișcării, 18% au pus mișcarea pe primul loc și doar 11% au ales dieta ca fiind cea mai importantă. Cea mai mică minoritate are însă cea mai mare dreptate în acest caz…

Click aici și află cum să-ți faci dieta mai eficientă!

Importanța dată mișcării de majoritate a fost identificată drept prejudecată despre obezitate de un alt studiu recent (JP Flatt, Issues and misconceptions about obesity, publicat de Obesity (Silver Spring) in 2011), care afirmă că este o „confuzie în privința efectului mișcării asupra greutății corporale”.

Această confuzie domnește și la nivelul guvernului SUA, care îndeamnă ca oamenii să consume în continuare multe alimente. Și apoi să meargă să le ardă la sală. Astfel și industria alimentară și cea de fitness vor aduce creștere economică. Oare modelul acesta chiar funcționează pentru sănătatea lor?

80% dietă, 20% mișcare

Mai precis, raportul energetic dintre caloriile intrate și caloriile consumate sugerează că aportul de energie și consumul de energie nu au ponderi egale în procesul de slăbire, ci, de fapt, rolul determinant îl are primul, cu aproape 80%. Cu alte cuvinte, dacă vrei să slăbești, dieta contează, într-o proporție covârșitoare…

Vezi aici dacă grepfrutul te ajută să slăbești!

Greu de crezut? De exemplu, ca să consumi prin mișcare caloriile unui strat subțire de unt de pe o singură felie, trebuie să adaugi vreo 700 de metri la plimbarea de seară. Și vreo jumătate de kilometru de alergare pentru fiecare sardină… Iar dacă alegi două ciocănele de pui, du-te și aleargă vreo 5 km, dacă i-ai îndepărtat pielea…

Nu îți sugerez să abandonezi mișcarea, care este vitală pentru sănătate și pentru menținerea masei musculare și a unui metabolism activ! Ci să reconsideri importanța dietei în slăbire și în menținerea greutății.

Fără o dietă echilibrată nutrițional, nu obții rezultate decât dacă te apuci să alergi un maraton zilnic.

Click aici dacă vrei să slăbești sau să înveți să mănânci sănătos!

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!