Dieta sau sport? Cum sa pierzi mai repede kilogramele in plus?

Dilema miscarea sau mancarea este o problema de cand lumea a celor ce vor sa slabeasca. Imi iau abonament la sala sau am grija de ceea ce mananc? Sunt amandoua la fel de importante?

Pentru ca sunt medic nutritionist si v-ati putea gandi ca am prejudecati voi da in articolul de astazi o argumentare stiintifica. Va las sa decideti singuri care este adevarul.

 

Dieta sau sport? Cum sa pierzi mai repede kilogramele in plus?

Ce conteaza mai mult cand vrei sa slabesti? Ce mananci sau cat sport faci? Sau amandoua au aceeasi importanta?

Daca ai ales ca si dieta si miscarea au aceeasi importanta, raspunsul nu e cel corect stiintific, dar nu esti singura persoana care gandeste astfel.

Intr-un studiu realizat la Harvard in 2010 (EL Ding, FB Hu. Commentary: Relative importance of diet versus physical activity for health, publicat in International Journal of Epidemiology), s-a constatat ca 70% dintre participanti au ales importanta egala a dietei si miscarii, 18% au pus miscarea pe primul loc si doar 11% au ales dieta ca fiind cea mai importanta. Cea mai mica minoritate are insa cea mai mare dreptate in acest caz…

Importanta data miscarii de majoritate a fost identificata drept prejudecata despre obezitate de un alt studiu recent (JP Flatt, Issues and misconceptions about obesity, publicat de Obesity (Silver Spring) in 2011), care afirma ca este o “confuzie in privinta efectului miscarii asupra greutatii corporale”.

Aceasta confuzie domneste si la nivelul guvernului SUA, care indeamna ca oamenii sa consume in continuare multe alimente. Si apoi sa mearga sa le arda la sala. Astfel si industria alimentara si cea de fitness vor aduce crestere economica. Oare modelul acesta chiar functioneaza pentru sanatatea lor?

80% dieta, 20% miscare

Mai precis, raportul energetic dintre caloriile intrate si caloriile consumate sugereaza ca aportul de energie si consumul de energie nu au ponderi egale in procesul de slabire, ci, de fapt, rolul determinant il are primul, cu aproape 80%. Cu alte cuvinte, daca vrei sa slabesti, dieta conteaza, intr-o proportie covarsitoare…

Greu de crezut? De exemplu, ca sa consumi prin miscare caloriile unui strat subtire de unt de pe o singura felie, trebuie sa adaugi vreo 700 de metri la plimbarea de seara. Si vreo jumatate de kilometru de alergare pentru fiecare sardina… Iar daca alegi doua ciocanele de pui, du-te si alearga vreo 5 km, daca i-ai indepartat pielea…

Nu iti sugeram sa abandonezi miscarea, care este vitala pentru sanatate si pentru mentinerea masei musculare si a unui metabolism activ! Ci sa reconsideri importanta dietei in slabire si in mentinera greutatii.

Fara o dieta echilibrata nutritional, nu obtii rezultate decat daca te apuci sa alergi un maraton zilnic.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, trimite-l si la prieteni.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Citeşte şi alte articole asemănătoare