Enzimele din broccoli mentin tineretea

Despre broccoli si enzima magica sulforafan am mai scris un articol. Acolo aflam ce bun detoxifiant al ficatului este.

Azi scriu despre proprietatile antioxiante si anticanceroase ale acestei enzime magice. Si cum sa prepari broccoli astfel incat sa te bucuri la maxim de calitatile ei.

Enzimele din broccoli mentin tineretea

Enzimele sunt un subiect aprins in strainatate, dar pe la noi nu au devenit inca faimoase precum colesterolul, spre exemplu…

Aceste substante proteice sunt catalizatori specifici care fac posibila coacerea fructelor, germinarea semintelor, absorbtia nutrientilor in organism, gandirea… viata in general.

Dar cum ne mentin enzimele tineretea si de sunt cele din broccoli asa de speciale?

Crud sau gatit? Pentru broccoli nu conteaza…

As putea sa scriu ore intregi despre motivele pentru care enzimele au un rol esential in organismele vii, despre cum lupta ele impotriva imbatranirii, obezitatii, colesterolului, cancerului etc.

De fapt, dezbaterile legate de enzime impart specialistii in doua tabere la fel de incapatanate: adeptii vegetarianismului crudivor (raw vegan) spun ca enzimele sunt complet distruse prin orice fel de gatire, iar scepticii afirma ca nu ne trebuie enzimele vegetale, pentru ca organismul uman le produce si singur…

Cine are dreptate? Nici unii, nici ceilalti, cand vine vorba de broccoli, incredibila leguma ce produce singura-singurica sulforafan – enzima care previne imbatranirea si cancerul.

Unu la zece pentru broccoli crud

Cand maruntesti sau mesteci broccoli, sulforafanul incepe sa se produca. Da, exact, ca prin minune. Conform adeptilor vegetarianismului crudivor, nu mai ramane nici urma de enzima dupa preparare termica…

Atunci de ce cercetatorii au descoperit – intr-un studiu (Vermeulen M. et al. Bioavailability and kinetics of sulforaphane in humans after consumption of cooked versus raw broccoli publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2008)dedicat in intregime acestei legume – niveluri ridicate de sulforafan in organismul celor care au mancat doar broccoli gatit?

Pentru ca bacteriile cele bune din intestinul tau produc si ele sulforafan daca le dai broccoli. Nu la fel de mult, ce-i drept. Proportia este de 1 la 10, adica 10 cesti de broccoli gatit produc aceeasi cantitate produsa de o singura ceasca de broccoli crud.

Recomandarea mea este urmatoarea: marunteste-l, cu blenderul daca vrei, si lasa-l asa vreo 40 de minute ca sa produca sulforafan. Apoi poti sa-l gatesti cum vrei. Daca nu ai rabdare, ia direct broccoli congelat, caci a avut destul timp sa produca sulforafan in supermarket…

Broccoli este o leguma cu superputeri nutritionale cand vine vorba de lupta cu imbatranirea si cancerul.

Consuma-l fara restrictii cantitative, dar lasa-l vreo 40 de minute inainte sa-l prepari, ca sa faca pentru tine magia cu sulforafanul.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, trimite-l si la prieteni.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Pentru cei care doresc sa citeasca articolul de mai sus, in extenso:

Vermeulen M. et al. Bioavailability and kinetics of sulforaphane in humans after consumption of cooked versus raw broccoli, publicat in Journal of Agricultural and Food Chemestry, 2008 http//www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841576/

Citeşte şi alte articole asemănătoare