Daca saptamana trecuta iti aratam cum te ajuta semintele de in sa-ti reglezi tensiunea, astazi vreau sa-ti vobesc despre soia.

Citeste articolul si afla daca este indicat ca femeile cu risc de cancer de san sa manance sau nu soia.

Consumul de soia in cazul femeilor cu risc crescut de cancer mamar

Au fost efectuate cinci studii referitoare la consumul de alimente de soia si rata supravietuirii in randul femeilor afectate de cancer mamar. Studiile au fost realizate pe mai mult de 100.000 de paciente cu cancer mamar si au relevat faptul ca persoanele care mananca mai multa soia traiesc mai mult si au un risc scazut de recidiva. Mai putin de 10% din cazurile de cancer mamar se transmit genetic, cel mai probabil din cauza unor mutatii ale uneia dintre genele cu rol de supresor al cresterii tumorale – BRCA1 sau BRCA2. Ele sunt implicate in repararea ADN-ului astfel incat, daca oricare dintre ele este deteriorata sau sufera anumite mutatii, pot rezulta anomalii cromozomiale care pot determina aparitia cancerului.

Efectele mutatiilor genelor BRCA

Aceasta ipoteza a genelor supresoare tumorale apartine faimoaselor cercetari din anii 60, care au demonstrat faptul ca daca o celula normala fuzioneaza cu o celula canceroasa, aceasta din urma nu transforma celula normala intr-una maligna. Mai degraba celula normala o suprima pe cea canceroasa. Genele supresoare tumorale sunt de obicei impartite in doua tipuri, genele “gatekeeper” care pastreaza celulele canceroase sub control si genele “careteker”, care apara celulele normale de a deveni maligne. (Chen FP, Chien MH. Phytoestrogens induce differential effects on both normal and malignant human breast cells in vitro. Climacteric. 2014) Genele BRCA par a fi capabile sa faca ambele lucruri, de aceea functia lor este atat de importanta.

Pana de curand, recomandarile dietetice pentru persoanele afectate de mutatii s-au axat pe reducerea daunelor ADN provocate de radicalii liberi. Asta se face prin consumul multor fructe si legume bogate in antioxidanti.

Efectele benefice ale consumului de soia

In vitro, fitoestrogenii din soia pot reactiva protectia BRCA suprimata de cancerul de san. Consumul de soia a fost asociat cu reducerea riscului de cancer la san cu 27% la persoanele cu gene BRCA normale si cu o reducere a riscului cu 73% in cazul purtatorilor de mutatii genetice BRCA. Consumul de carne, pe de alta parte, a fost legat de dublarea riscului pentru persoanele cu mutatii BRCA. (Chi F, Wu R, Zeng YC, Xing R, Liu Y, Xu ZG. Post-diagnosis soy food intake and breast cancer survival: a meta-analysis of cohort studies. Asian Pac J Cancer Prev. 2013)

Asadar, atat in cazul persoanelor cu mutatii genetice, cat si in cazul persoanelor cu gene BRCA normale, cea mai buna recomandare este o dieta care sa includa soia. Incepe si tu chiar de azi cu un pranz format din mancare de soia, la care sa adaugi o salata verde proaspat preparata.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!