Dacă în articolul anterior îți arătam ce să mănânci pentru o piele fără riduri, astăzi ne îndreptăm atenția asupra uneia dintre cele mai cunoscute componente celulare, asociate cu o serie de afecțiuni cât se poate de serioase. Printre ele, se numără și cancerul de sân.

Citește articolul pentru a înțelege care este legătura dintre alimentele care conțin colesterol și apariția acestui tip de cancer din păcate atât de des întâlnit.

27-Hidroxicolesterolul accelerează înmulțirea celulelor canceroase de sân

Încă din 1908, prezența cristalelor de colesterol a fost observată în țesuturile în care se dezvoltă cancerul. Un secol mai târziu, recunoaștem unanim că acumularea de colesterol este o caracteristică generală a țesutului canceros. Dovezile sugerează faptul că acest colesterol poate juca un rol critic în evoluția cancerelor, inclusiv a celui de sân, prostată sau colon.

Descoperirile recente au adus noi piese în acest puzzle pe care comunitatea medicală se străduiește să le pună cap la cap, cu scopul prevenirii și vindecării bolilor grave. Mai exact, este vorba despre descoperirea unui metabolit al colesterolului, numit 27-Hidroxicolesterol.

Click aici și vezi cum consumul de citrice poate să te ajute împotriva cancerului mamar !

Acesta poate funcționa ca un estrogen, accelerând proliferarea majorității celulelor canceroase de sân. Mai mult decât atât, 27-Hidroxicolesterolul stimulează dezvoltarea celulelor cancerului de prostată, făcându-se vinovat de o creștere cu aproximativ 50% a acestora. (Raza S, Meyer M, Goodyear C, Hammer KDP, Guo B, Ghribi O, The cholesterol metabolite 27-hydroxycholesterol stimulates cell proliferation via ERβ in prostate cancer cells, „Cancer Cell Int”, 2017)

Practic, nu colesterolul în sine este incriminat, ci ceea ce se transformă în organismul nostru. Întrebarea este: putem influența nivelul de colesterol din corp printr-un comportament nutrițional adecvat?

[stextbox id=”info”]Ai probleme de sănătate cauzate de kilogramele în plus? Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să faci primii pași către o viață activă și sănătoasă![/stextbox]

Consecințele unei diete bogate în colesterol

Aportul de colesterol prin dietă crește riscul de cancer la sân. De fapt, cu cât consumăm mai mult colesterol, cu atât sporește riscul. Mâncărurile bogate în colesterol, consumate pe termen lung, provoacă reacții inflamatoare în organism. Iar inflamația poate duce la inițierea, dezvoltarea și evoluția tumorilor.

Studiile au arătat că nivelul colesterolului LDL din sângele femeilor diagnosticate cu cancer de sân pare a fi un factor predictiv al progresiei tumorilor mamare. La aproximativ doi ani după operație și tratamentele de tip chimioterapie, niciuna dintre femeile cu niveluri scăzute de colesterol LDL nu s-a confruntat cu o revenire a cancerului.

Click aici și vezi care este alimentul care te ajută împotriva colesterolului!

Nu se poate spune însă același lucru și despre cele cu valori crescute ale colesterolului.  Rezultate bune s-au constatat și în cazul femeilor cu cancer de sân care iau medicamente care scad colesterolul. În aceste situații, recidiva cancerului întârzie cu 40% mai mult decât la pacientele care nu fac acest tip de tratament pentru reducerea nivelului de colesterol.

Colesterolul dobândit prin alimentație este semnul unui stil de viață care predispune la probleme legate de sănătate, inclusiv creșterea riscului de cancer. Iar grăsimile, prăjelile, fumatul sunt factori asociați cu niveluri crescute de colesterol în organism. (Li C, Yang L, Zhang D, Jiang W, Systematic review and meta-analysis suggest that dietary cholesterol intake increases risk of breast cancer, „Nutr Res”, 2016)

Schimbările în dietă pot avea ca efect reducerea riscului de apariție a cancerului, dar și micșorarea ratei de dezvoltare a tumorilor. De asemenea, s-a constatat că suplimentarea cu vitamina D scade nivelul de 27-Hidroxicolesterol din sânge.

Începe și tu chiar de astăzi să înlocuiești sandvișul cu bacon, brânză topită sau ou prăjit de la micul dejun cu un sandviș făcut dintr-o bucată de brânză tofu, o jumătate de avocado, felii de roșii, castraveți și ardei gras.

Aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, trimite-l și la prieteni.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale.