Daca marti iti aratam cum sa-ti protejezi eficient colonul, astazi vreau sa-ti arat care sunt cele mai redutabile arme naturale impotriva depresiei.

Citeste articolul si descopera cum te ajuta rosiile si spanacul sa previi sau chiar sa combati depresia.

Alimentele care inving depresia

In ultimul timp, depresia este tot mai prezenta printre romani. Multi ar putea spune ca de vina este stresul de zi cu zi, ceea ce nu este neaparat gresit. Cercetatorii au descoperit insa si o alta cauza, cel putin surprinzatoare: radicalii liberi. Din fericire, acestia pot fi anihilati de cateva alimente despre care vreau sa-ti vorbesc in continuare.

Rosii impotriva radicalilor liberi

Intr-un studiu efectuat pe 300.000 de canadieni, consumul mai mare de fructe si legume a fost asociat cu cote mai scazute de depresie, tulburare de dispozitie si tulburari de anxietate. Cercetatorii au tras concluzia ca acest lucru se datoreaza antioxidantilor din fructe si legume, care atenueaza efectele daunatoare ale stresului oxidativ. ( McMartin SE, Jacka FN, Colman I, The association between fruit and vegetable consumption and mental health disorders: evidence from five waves of a national survey of Canadians, Prev Med. 2013 ).

Studiul s-a bazat insa pe raspunsurile oamenilor, iar acestia poate ca le-au spus cercetatorilor ceea ce voiau sa auda. Asa ca un alt studiu, efectuat de data aceasta in Statele Unite pe un esantion format din 2.000 de persoane, a masurat pur si simplu nivelul de carotenoide din sange. (M A Beydoun, H A Beydoun, A Boueiz, M R Shroff, A B Zonderman. Antioxidant status and its association with elevated depressive symptoms among US adults: National Health and Nutrition Examination Surveys 2005-6. Br J Nutr. 2013). Concluzia a fost ca un nivel mai ridicat al carotenoidelor din sange se asociaza cu o probabilitate mai mica de depresie.

Licopenul, pigmentul rosu care se gaseste in rosii, pepene, grepfrut roz, guava si papaya, este cel mai puternic antioxidant dintre carotenoide, fiind de 100 de ori mai eficient in anihilarea radicalilor liberi decat un antioxidant mult mai cunoscut, vitamina E. Un studiu efectuat pe o mie de barbati si femei mai in varsta a constatat ca cei care au mancat mai multe rosii au inregistrat o injumatatire a cotelor de depresie. (K Niu, H Guo, M Kakizaki, Y Cui, K Ohmori-Matsuda, L Guan, A Hozawa, S Kuriyama, T Tsuboya, T Ohrui, K Furukawa, H Arai, I Tsuji, R Nagatomi. A tomato-rich diet is related to depressive symptoms among an elderly population aged 70 years and over: a population-based, cross-sectional analysis. J Affect Disord. 2013).

Desi plantele au fost asociate cu beneficii pentru sanatate, antioxidantii din suplimentele alimentare par a fi mai putin benefici si pot, de fapt, sa fie in detrimentul sanatatii. Acest lucru indica faptul ca forma si modul in care livram antioxidanti organismului sunt importante.

Spanac pentru combaterea depresiei

Dar oare mai exista si alti nutrienti in plante care combat depresia? Raspunsul a fost gasit de un alt studiu efectuat pe angajati de vasta mijlocie, care lucrau in birouri (T N Akbaraly, E J Brunner, J E Ferrie, M G Marmot, A Singh-Manoux. Dietary pattern and depressive symptoms in middle age. Br J Psychiatry. 2009). Cercetatorii i-au urmarit pe cei care consumau alimente procesate comparativ cu cei care aveau o dieta bazata pe fructe si legume. Concluzia a fost ca, dupa 5 ani, cei care au mancat cu precadere alimente procesate au manifestat un risc mai mare de depresie decat cei care au consumat legume si fructe.

Acest lucru se poate datora continutului ridicat de antioxidanti din fructe si legume dar si folatilor din leguminoase si legume cu frunze verzi. Diferite studii aparute mai tarziu au aratat ca un aport scazut de folati in dieta poate fi intr-adevar un factor de risc pentru depresia severa. La fel ca si in cazul antioxidantilor, suplimentele de acid folic nu par sa functioneze, putand avea chiar efecte daunatoare.

Asadar, o dieta sanatoasa, bazata pe fructe si legume, s-a dovedit a fi extrem de benefica atat pentru sanatatea organismului cat si pentru prevenirea sau chiar combaterea depresiei. Incepe si tu chiar de azi cu o mancare de spanac cu sos de rosii la pranz, pe care o poti combina cu mamaliguta.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: