Saptamana trecuta iti spuneam ca dieta este cea mai eficienta cale de a scadea in greutate. Dar nu toate dietele sunt la fel de eficiente si la fel de sanatoase. O dieta sanatoasa tine cont de nutrientii de care corpul tau are nevoie, inclusiv antioxidanti, despre care vreau sa-ti vorbesc astazi.

Citeste articolul si descopera care sunt cele mai antioxidante fructe uscate.

Mai antioxidante decat goji

Daca te-ar intreba cineva care sunt cele mai antioxidante fructe uscate de pe pamant, ce ai spune?

Da, probabil ca goji…

Si majoritatea nutritionistilor ar fi raspuns la fel pana in 2010, daca nu s-ar fi masurat si comparat valoarea antioxidanta a 3100 de alimente din toata lumea. Iar in acest clasament, fructele goji sunt abia pe locul 6 in topul fructelor uscate puternic antioxidante…

Studiul care a masurat capacitatea antioxidanta a peste 3100 de alimente din toata lumea (MH Carlsen et alii. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide, publicat in Nutrition Journal) exprima aceasta calitate a alimentelor in unitati ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) per uncie (28,7 g) de produs.

Inainte de publicarea acestui studiu, se credea ca fructele goji sunt fructele uscate cele mai antioxidante din lume.

Cu 120 de unitati ORAC, ele sunt de 5 ori mai antioxidante decat stafidele, surclasand si alte fructe uscate precum prunele, merele, caisele si piersicile.

Fructele goji aflate pe un umil loc 6 sunt surclasate de fructele uscate de rodie, cu aproape 200 de unitati ORAC la fiecare 30 g.

Top 5 fructe uscate si superantioxidante

Dar nici rodia nu este castigatoarea, caci exista dracila (Berberis vulgaris) cu 758 de unitati ORAC per uncia de fructe uscate.

Dracila este folosita pe la noi mai mult in scopuri medicinale si decorative… Fructele ei mici si rosii mustesc de vitamina C, pectina si alcaloizi de mare forta antioxidanta.

Si fructele uscate de dracila sunt abia pe locul 4, surclasate de afinele negre de munte cu aproape 900 de unitati antioxidante, si de scorusul de munte cu circa 2300…

Iar marele castigatoare, cu peste 7000 de unitati ORAC per uncie (sa tot intineresti!), sunt… coacazele indiene, supranumite si amla!

Fructele goji nu mai sunt cele mai antioxidante fructe uscate din lume. Umila lor valoare de 120 de unitati ORAC este depasita de fructele uscate de rodie (circa 200), dracila (758), afine negre de munte deshidratate (circa 900), scorus de munte (2300) si coacaze indiene (peste 7000).

Incepe si tu, chiar de azi, cu o gustare formata dintr-un caus de afine negre deshidratate. Chiar daca nu sunt pe primul loc in top, se gasesc mai usor pe la noi. In plus, te protejeaza de boli si te si intineresc.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!