Astăzi vreau să mutăm discuția către o boală care afectează aproape una din 10 persoane în lume: acneea.

Citește articolul și descoperă dacă ciocolata chiar provoacă acnee.

Ciocolata provoacă acnee?

Acneea afectează aproape una din zece persoane din lume, fiind poate cea de-a opta boală cea mai răspândită în întreaga lume. Care este rolul nutriției? Ei bine, să mergem cu un secol în urmă, atunci când manualele de dermatologie au recomandat diverse restricții privind dieta. De exemplu, se recomanda celor cu acnee să evite alimente precum „carne de porc, cârnați, brânză, murături, produse de patiserie, dulciuri, cacao și ciocolată”.

Medicina din acea vreme era însă plină de diverse teorii care mai de care mai ciudate. Prin urmare nu putem să nu ne întrebăm dacă anumite alimente chiar provoacă acnee.

Produsele lactate și acneea

Studiile populaționale au găsit asocieri între acnee și consumul de alimente cum ar fi laptele, dulciurile și ciocolata. Studiul Harvard Nurses, efectuat pe un eșantion de 50.000 de femei, a descoperit o legătură între laptele băut în adolecență – în special lapte degresat îmbunătățit cu proteină din zer – și acnee. Aceeași legătură a fost găsită și în cazul băieților aflați la vârsta adolescenței. (Tan JK, Bhate K. A global perspective on the epidemiology of acne. Br J Dermatol. 2015)

Dar, așa cum precizam mai sus, acesta este un studiu care se bazează pe dovezi de calitate slabă, nu pe studii intervenționale randomizate. Acestea nu există în cazul lactatelor dar există pentru … ciocolată.

Ciocolata, „universal condamnată” când vorbim de acnee

Când vine vorba de acnee, nimic nu este mai incriminat decât ciocolata. Așa că ce a făcut Asociația producătorilor de ciocolată? Un studiu în care a comparat ciocolata pură cu ceva mai rău: ciocolata de calitate inferioară.

Rezultatul? Cei care au consumat ciocolată de calitate inferioară au avut tot atâtea coșuri ca cei care au consumat ciocolată pură. Concluzia producătorilor a fost însă că ciocolata nu are niciun efect asupra acneei. (Fulton JE, Plewig G, Kligman AM. Effect of chocolate on acne vulgaris. JAMA. 1969)

Și comunitatea medicală a fost de acord. Acest studiu a arătat că ciocolata nu exacerbează acneea și a continuat să rămână necontestat zeci de ani.

Ce îi lipsește însă acestui studiu? Ai ghicit: un grup de control.

Astfel, în 2014 s-a efectuat un studiu dublu-orb controlat placebo care a analizat efectele consumului de ciocolată, de fapt de pudră de cacao, asupra unor subiecți cu antecedente de acnee (Caperton C, Block S, Viera M, Keri J, Berman B. Double-blind, Placebo-controlled Study Assessing the Effect of Chocolate Consumption in Subjects with a History of Acne Vulgaris. J Clin Aesthet Dermatol. 2014). Participanții la studiu au fost împărțiți pe grupuri. Un grup a înghițit capsule pline cu cacao 100% pură, un alt grup a înghițit capsule placebo umplute cu gelatină, iar grupul de control nu a făcut nimic.

Coșurile s-au înmulțit în rândul celor care au consumat pudră de cacao. Prin urmare, consumul de cacao poate cauza exacerbarea acneei.

Ciocolata are multe părți bune. Nu numai că are un gust care ne place, ci are efecte benefice asupra arterelor și stării de oboseală. Nu același lucru îl putem spune însă și atunci când vine vorba de acnee. Așa că, dacă ai probleme cu acneea, începe și tu chiar de azi și redu consumul de ciocolată.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: