Există alimente aproape nelipsite din meniu, cu efecte devastatoare pentru sănătate. Printre ele se regăsește și baconul.

Citește articolul pentru a afla informații prețioase despre implicațiile consumului de bacon și alte tipuri de carne procesată.

Baconul, șunca, salamul sau cârnații cresc alarmant riscul de cancer 

Există unele adevăruri care nu pot fi spuse pe ocolite sau ambalate atractiv. Faptul că sortimentele de carne procesată sunt puternic asociate cu creșterea riscului de deces este unul dintre ele. Nu este mai puțin adevărat că șunca, baconul, cârnații, crenvurștii, salamul sunt recunoscute pentru gustul specific, aromat, irezistibil condimentat.

Carnea roșie poate fi periculoasă, dar carnea procesată este și mai rea decât atât, chiar dacă vorbim despre produse obținute din pui sau curcan. Astfel de preparate sunt considerate alimente cancerigene care pot afecta multiple organe din corpul uman. Tot ele au un cuvânt greu de spus în creșterea riscului de boli cardiovasculare sau diabet.

Amploarea dezastrului din farfurie

Cel mai mare studiu privind legătura dintre alimentație și cancer a luat în considerare 600.000 de persoane și a fost efectuat în Statele Unite. Cercetătorii au ajuns la o concluzie incredibilă: 20% dintre decesele provocate de bolile cardiovasculare în rândul femeilor ar putea fi evitate. Cu condiția ca și cei mai înfocați consumatori de produse din carne procesată să reducă aportul zilnic la o jumătate de felie de bacon. (R Sinha, A J Cross, B I Graubard, M F Leitzmann, A Schatzkin, Meat intake and mortality: a prospective study of over half a million people, „Arch Intern Med”, 2009.)

Cel de-al doilea studiu de amploare realizat vreodată pe tema relației de interdependență dintre dietă și incidența cazurilor de cancer a implicat mai mult de 400.000 de persoane din Europa. Și de această dată, a reieșit că un procent important din totalul deceselor ar putea fi prevenite prin schimbări în regimul alimentar. De exemplu, consumul de carne procesată nu ar trebui să depășească un sfert de hotdog pe zi.

Cea mai sigură metodă de prevenire a cancerului

Te-ai gândit vreodată câți ani de viață sunt pur și simplu irosiți, când salvarea este la îndemână? Vorbim acum despre cazurile de cancer care pot fi prevenite. În fiecare an, se preconizează că mai mult de cinci milioane de ani de viață se pierd din cauza cancerului pulmonar, cancerului de sân și cancerului colorectal. (P H Liu , J D Wang, N L Keating NL. Expected years of life lost for six potentially preventable cancers in the United States, „Prev Med.”, 2013.)

De aceea, identificarea și îmbunătățirea strategiilor de prevenire a cancerului rămâne o prioritate absolută pentru comunitatea medicală. Ți se pare un demers inutil? Gândește-te că nu mai mult de 2% din totalul cazurilor de cancer sunt atribuite factorilor pur genetici sau congenitali. Ce înseamnă asta? Că restul de 98% dintre cazurile de cancer apar în urma unui stil de viață presărat cu elemente nocive. Dieta joacă un rol esențial. Acesta este motivul pentru care prevenția este extrem de importantă.

În privința unor alimente precum dulciurile – prăjiturile, bomboanele – auzim adeseori recomandări moderate de tipul „reduceți consumul”. Alături de alți specialiști în domeniul nutriției, nu cred că o astfel de abordare este suficientă atunci când discutăm despre preparatele care s-a demonstrat fără dubii că alimentează cancerul. Așadar, nu îți voi spune să reduci consumul de sucuri carbogazoase, ci să renunți definitiv la acestea. Și, bineînțeles, nu te voi sfătui să mănânci mai puțin bacon, mai puțină șuncă, mai puțini cârnați. Pentru siguranța ta, îți recomand să elimini definitiv aceste alimente din dieta ta!

Cercetările științifice nu arată niciun nivel de consum al produselor din carne procesată care să nu fie asociat cu un pericol cât de mic de a face cancer. Pur și simplu, nu merită să ne supunem unui risc major pentru sănătatea și pentru viața noastră.

Așa că începe chiar de astăzi să pui pe primul loc în meniul tău alimentele de origine vegetală, singurele care s-a demonstrat că ajută la prevenirea cancerului. Mănâncă la micul dejun un sandviș cu pâine integrală, brânză tofu, roșii, castraveți și ardei. Îți vei asigura nu numai fibrele necesare unui început excelent de zi, ci și vitamine și minerale care să te ajute să funcționezi mai bine. 

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: