Articolul de astazi este de interes pentru femei. Chiar daca nu sunt cei mai mari bautori, barbatii intrecadu-le cu brio, se pare ca si doze mici de alcool au efecte nocive asupra lor.

Care este factorul cancerigen din alcool? Acetaldehida. Aceasta se produce in cantitati mici, inca din gura, la contactul cu flora bacteriana orala.

Cancerul de san e o boala nenorocita, prea frecventa la femei. Si merita sa facem orice sa o prevenim. In afara de consumul de multe legume si fructe, cercetarile prezentate astazi invita la abstinenta la alcool.

Cat alcool sa bei ca sa nu faci cancer la san?

TOATE bauturile alcoolice pe baza de etanol, pot cauza cancer! In special cancer de cavitate orala, faringe, esofag si stomac (pe unde trece spre digestie) dar si cancer de san.

Este hotararea luata in 2013 de Agentia Internationala de Cercetare in domeniul Cancerului (IARC), agentie specializata a OMS, care decide ce anume cauzeaza cancer.

Avand in vedere ca anual 1,7 milioane de femei sunt diagnosticate cu cancer de san, exista vreo legatura intre consumul de alcool si cel mai ucigator tip de cancer la femei?

Este o intrebare la care 26 de cercetatori din 15 tari au raspuns in 2007 (Robert Baan et al. Carcinogenicity of alcoholic beverages, www.thelancet.com/oncology) , asociind consumul de alcool cu diverse tipuri de cancer la barbati si in special cu cancerul la san la femei.

De fapt, s-au analizat peste 100 de studii pe circa 92 000 de consumatori de cantitati mici (10 ml de alcool/zi adica echivalentul a 100 ml de vin sau 200 ml de bere) si 60 000 de persoane care nu consuma deloc alcool, toti bolnavi de cancer (V. Bagnardi et al. Light alcohol drinking and cancer: A meta-analysis, publicat in Annals of Oncology, 2012)

La ce concluzie a ajuns acesta analiza impresionanta?

Un usor consum zinic de alcool creste riscul de cancer la san, la faringe si in cavitatea orala.

Mai precis, cercetatorii au estimat ca, intr-un singur an, circa 5000 de femei din toata lumea mor de cancer la san provocat de paharul de alcool baut zilnic.

Ce consum de alcool te tine departe de cancer?

Un raspuns simplu si poate un pic trist: ZERO!

Analiza mentionata sugereaza ca doar abstinenta la alcool tine femeile departe de orice risc de a dezvolta cancer la san sau alte tipuri…

Asa drastica sa fie situatia?

Din pacate, un studiu realizat la Harvard (W. Y. Chen et al., Moderate alcohol consumption uring adult life, drinking patterns, and breast cancer risk, JAMA 2011) confirma riscul de aparitie a cancerului la san chiar si in cazul unei cantitati si mai mici!

Si mai drastic de atat, o singura inghititura de tarie, scuipata dupa 5 secunde, creste concentratia de agenti cancerigeni din cavitatea bucala! (K. Linderborg et al. A single sip of a strong alcoholic beverage causes exposure to carcinogenic concentrations of acetaldehyde in the oral cavity, publicat in Food Chemistry and Toxicology, 2011)

Chiar si o singura bautura alcoolica pe zi creste riscul de cancer la san la femei.

La cele deja suspecte sau bolnave de cancer, chiar si acest minim consum zilnic le poate grabi moartea!

Cea mai sanatoasa varianta ramane paharul de vin rosu la vreme de sarbatoare.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, trimite-l si la prieteni.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!