Unele uleiuri sunt mai rele decât altele, mai ales daca vine vorba despre prăjit. Tu știi pe care să îl folosești?
Citește articolul și descoperă ce ulei este cel mai puțin dăunător pentru prăjit.
Despre prăjit – adevărul…
Prăjelile sunt excluse într-un stil de viață sănătos, nu numai pentru că îngrașă, ci și pentru că sunt un risc real pentru sănătatea oricărui amator.
De ce nu e bine sa prăjești alimentele?
Exista cateva motive foarte serioase pentru care eliminarea sau macar evitarea prajelilor este printre primele recomandari ale doctorilor (si nu numai nutritionisti):
- distruge prea multi nutrienți;
- imbiba alimentele în ulei, adaugând foarte multe calorii nedorite;
- se produc carcinogeni volatili extrem de toxici, care, la fel ca fumatul pasiv, polueaza aerul din întreaga locuință.
Specialiștii recomandă să ventilezi bine bucătăria daca prăjești și să nu lași emisiile să se raspândească în toată casa, ceea ce este aproape imposibil, mai ales intr-un apartament…
Uleiul de măsline, un adevărat campion când vine vorba de prăjit.
Cercetările arată că indiferent dacă vorbim despre uleiul de măsline extravirgin sau rafinat, acestea se comportă excelent sub presiunea temperaturilor înalte, păstrându-și calitățile.
Uleiul de măsline este ca un erou neclintit în fața oxidării și hidrolizei, plus că este plin de antioxidanți puternici, care ii dau o mână de ajutor în acest duel cu căldura [1].
Comparând stabilitatea diferitelor uleiuri
Am dat peste un studiu care pune față în față uleiul de măsline rafinat cu alte uleiuri rafinate din semințe, cum ar fi cele de porumb, de soia și de floarea-soarelui [2]. Uimitor? Uleiul de măsline rafinat iese campion, fiind mult mai stabil, atât la prăjirea în tigaie, cât și la cea în baie de ulei.
Bonus, conține mai puțini acizi grași trans și compuși toxici. Mai ales când vorbim de prăjirea profundă la 160 °C, e clar că uleiul de măsline rafinat e vedeta. Suprinzator, pentru că se credea că este nepotrivit pentru ca are un punct de fum mai mic.
Alegeri și alternative pentru uleiuri de prăjit
În căutările noastre culinare, avem la dispoziție o paletă largă de uleiuri: de la cele vegetale, la uleiul de floarea-soarelui, de arahide, de soia, de rapiță și de porumb [3]. Fiecare ulei vine cu propriile sale caracteristici speciale – unele sunt mai fluide, altele au un gust neutru sau nu fac mult fum.
Uleiurile de rapiță și de arahide, de exemplu, sunt preferate pentru prăjirea în baie de ulei, datorită punctelor lor înalte de fum.
Uleiul de măsline, mai ales cel extravirgin, se evidențiază ca fiind alegerea sănătoasă pentru prăjit, datorită stabilității sale, rezistenței la daunele oxidative și beneficiilor pentru sănătate.
Dacă nu îți place gustul de măsline și vrei sa mai ecomisești bani, și cel de măsline rafinat e bun. Cel mai bine ar fi să nu prăjești nimic, să faci la air fryer sau la cuptor.
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!