În articolul pe care l-am pregătit pentru tine astăzi vezi ce înseamnă mâncarea preparată în casă pentru sănătatea ta.
Te asigur că pe lângă motivele sănătoase și benefice organismului tău, vei afla și ce înseamnă această practică pentru buzunarul tău. :)
Citește mai jos ca să vezi despre ce vorbesc.
Gătește pentru buzunarul tău
Suntem ocupați și copleșiți de atâtea lucruri pe care trebuie să le facem în fiecare zi…Mâncăm micul dejun în drum spre serviciu, prânzul la birou, gustări procesate la pungă și cine copioase încropite rapid după serviciu…
Ne place sau nu, este un comportament iresponsabil față de noi înșine, în condițiile în care s-a demonstrat că mâncarea făcută în casă este mai sănătoasă. Și mai ieftină…
Conform unui studiu publicat recent (M Reicks et al. Impact of Cooking and Home Food Preparation Interventions Among Adults: Outcomes and Implications for Future Programs. Journal of Nutrition Education and Behaviour, 2014), mâncarea preparată în casă conține mai puține grăsimi saturate, mai puțină sare, dar mai multe fibre. Mai mult, previne bolile cronice…
Atenție, nu toată mâncarea preparată în casă este sănătoasă!
Bombele calorice precum cozonacii, dulcețurile, sarmalele, șnițelele, salatele înecate în maioneză, cârnații „de casă” sau slăninuța cu ceapă nu fac parte din nicio dietă sănătoasă! Mai tragic, o româncă ce se vrea nevastă, este cumva obligată să învețe să prepare aceste „mâncăruri tradiționale”, de dragul soțului.
Nici modelele promovate în emisiunile de gătit televizate nu sunt neapărat un exemplu de urmat. Un studiu efectuat în Marea Britanie în acest sens (S Howard, J Adams, M White. Nutritional content of supermarket ready meals and recipes by television chefs in the United Kingdom: Cross sectional study. BMJ 2012) a descoperit că, din 100 de rețete analizate, niciuna nu îndeplinește standardele de nutriție ale OMS…
Gătitul prelungește viața
Se naște în mod firesc întrebarea: există dovezi științifice care să arate că gătitul acasă este într-adevăr benefic sănătății? Da, există, un studiu cu o durată de 10 ani, efectuat de cercetătorii din Taiwan (R C Y Chen et al. Cooking frequency may enhance survival in Taiwanese elderly. Public Health Nutrition, 2012).
Concluziile studiului au fost clare: cei care își prepară mâncarea trăiesc mai mult și au un risc al mortalității redus la jumătate.
Dar de ce trăiesc mai mult? Să fie drumurile dus-întors la piață? Explicația este mai simplă: dieta lor este mai bogată în nutrienți, datorită încorporării unei palete mai largi de legume în dietă.
Să nu uiți că producătorii de mâncare (atenție, mâncare, nu hrană!) nu sunt părinți preocupați de bunăstarea ta fizică, ci companii preocupate de profit, care folosesc producția pe bandă și diverse substanțe care să prelungească viața produselor pe raft.
Când vrei să cumperi ceva gata preparat, mai gandește-te!
Fă-ți timp și prepară măcar un fel de mâncare sănătoasă zilnic, în confortul căminului tău, apoi ia-o la pachet la serviciu. Este un obicei ce face economie în buzunar și îți poate asigura întreaga viață sănătoasă!
Și pentru că e foarte simplu de gătit și extrem de sănătos, începe orice masa cu o salată!
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar dacă ți-a plăcut, trimite mail-ul și prietenilor.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!