Daca saptamana trecuta iti aratam care sunt beneficiile pentru sanatate ale unei diete vegetariene, astazi vreau sa discutam un subiect foarte „fierbinte” pentru aceasta perioada: racelile la copii (si nu numai).

Citeste articolul si afla ce sa le dai sa manance copiilor ca sa il feresti de raceala.

Alimente care previn racelile comune la copii

Pentru cei care sunt parinti, sezonul rece vine la pachet cu o multime de griji legate de starea de sanatate a copiilor. Intr-adevar, statistic vorbind, adultii racesc in medie de doua ori pe an, pe cand copiii de scoala – de sase ori. Ce e de facut? Sa gasim alimente bune pentru imunitate…

O alternativa la medicamente

Medicina moderna are putine de oferit pentru raceala comuna. Medicii prescriu in mod obisnuit antibiotice, care fac mai mult rau decat bine. Dar este nevoie de un tratament eficace, sigur si ieftin. Iar beta-glucanul poate fi soluția potrivita.

Daca nu ati auzit de el pana acum, beta-glucanul este o substanta ce se gaseste in cateva alimente, inclusiv ovaz, secara, drojdie si anumite ciuperci medicinale precum shiitake si maitake.

Interesul pentru beta-glucanul alimentar este relativ nou. In 2004, testele pe cobai dezvaluiau ca beta-glucanul ar putea inlatura efectele negative ale stresului indus de exercitiile fizice si ar putea spori apararea sistemului imunitar impotriva infectiilor tractului respirator superior (Davis JM et al. Effects of oat beta-glucan on innate immunity and infection after exercise stress. Medicine and Science in Sports and Exercise. 2004)

Asadar, daca am amesteca iaurtul copiilor nostri cu tarate la gustare? Ar putea sa le ajute intregul sistem imunitar? Se pare ca da.

Mai putine raceli, mai putina suferinta

Cercetatorii au efectuat un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, cu aproximativ jumatate de lingurita de drojdie bogata in beta-glucan, data copiilor care sufereau de la infectii respiratorii repetate. Dupa o luna de administrare zilnica, s-a constatat o crestere semnificativa in nivelurile de lizozim salivar, comparativ cu grupul de control. (Vetvicka V et al. Placebo-driven clinical trials of yeast-derived β-(1-3) glucan in children with chronic respiratory problems. Annals of Translations Medicine. 2013).  

Motivul pentru care cercetatorii au masurat nivelurile de lizozim este acel ca lizozimul este o importanta componenta imuna care protejeaza ochii, nasul si gura.

Un alt studiu legat de beta-glucan, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo a fost efectuat anul trecut pentru a vedea daca doar o doza de beta-glucan pe zi ar putea reduce numarul de raceli obisnuite in copilarie.

In decursul celor 12 saptamani ale studiului, 85% dintre copiii din grupul placebo au prezentat unul sau mai multe episoade de raceala. Pentru cei care au luat un varf de lingurita de drojdie (adica jumatate dintr-un sfert) cu beta-glucan sau chiar doar o saisprezecime de lingurita prevalenta racelilor s-a redus la jumatate. Mai mult, daca au racit, copiii care au luat beta-glucan au suferit aproximativ trei zile comparativ cu peste noua zile in grupul placebo.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, oferindu-le copiilor beta-glucan, se poate reduce incidenta si severitatea bolilor infectioase in timpul sezonului rece. (Meng F. Baker’s Yeast Beta-Glucan Decreases Episodes of Common Childhood Illness In 1 to 4 Year Old Children during Cold Season in China. Journal of Nutrition and Food Sciences, 2016).

In concluzie, cum prevenim racelile comune ale copiilor? Intarindu-le sistemul imunitar cu beta glucan. Adica le includem in alimentatia zilnica ovaz, secara si ciuperci medicinale, care aduc cu ele si multe alte beneficii pentru sanatatea lor.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: