Pentru că se apropie vacanța de Paște și vremea frumoasă ne îmbie să ne petrecem cât mai mult timp în aer liber, astăzi vreau să-ți dezvălui ce anume poți face ca să slăbești mai cu spor.

Citește articolul și descoperă ingredientul secret care crește eficiența dietei.

Câtă mișcare trebuie să faci ca să susții pierderea în greutate?

Toate publicațiile online și offline dedicate sănătății repetă aceleași clișee și mituri legate de mișcare în ceea ce privește pierderea în greutate. Da, 30 de minute pe zi sunt necesare pentru o viață sănătoasă, dar ca să ajungi la o siluetă de invidiat este nevoie de ceva mai mult…

Care este, de fapt, impactul „mișcării” (un termen cam general) în tratarea obezității?

Clișee și mituri despre arderea caloriilor

Există în prezent adevarate dezbateri științifice privind rolul pe are îl are mișcarea în epidemia mondială de obezitate din ultimii 20 de ani. Cert este că porțiile s-au mărit, aportul caloric zilnic s-a dublat și triplat comparativ cu anii ‛80, iar „mișcarea” zilnică de 30 de minute nu poate face față la o asemenea invazie de calorii (Y. C. Wang et al. Health and economic burden of the projected obesity trends in the USA and the UK. Lancet. 2011)

În plus, există destule mituri care supraestimează arderea caloriilor prin exercițiu fizic. Cel mai popular (K. Casazza, et al. Myths, presumptions, and facts about obesity. New England Journal of Medicine 2013) spune că, în timpul unui act sexual o persoană arde circa 300 de Calorii. În realitate, studiile au arătat că o persoană nu reușește să ardă mai mult de 14 – 21 de Calorii în timpul actului sexual…

Ca să arzi caloriile unui big mac consumat zilnic trebuie, de fapt, să mergi pe jos 2 ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Așadar, mișcarea poate preveni îngrășarea, dar timpul necesar în acest scop este aproape dublu față de recomandările luate de la americani (www.health.gov/paguidelines).

Sub 3% mișcare fără dietă

O analiză (E. R. Laskowski. The role of exercise in the treatment of obesity. Platinum Met. Rev. 2012) efectuată în 2012 pe mai multe studii arată că exercițiul fizic fără dietă are sub 3% efect asupra greutății corporale. Nu dispera, aceeași analiză spune că, atunci când este combinată cu o dietă echilibrată, mișcarea are un „efect sinergetic și favorizează o pierdere în greutate mai mare decât cea provocată doar de dietă”.

Mai mult, exercițiul fizic are beneficii semnificative la nivel cardiovascular și metabolic, chiar și fără dietă, și este esențial în prevenirea îngrășării de-a lungul vieții.

Dar mișcarea sau exercițiul fizic susținut nu pot favoriza pierderea în greutate dacă faci un exces zilnic de calorii (adică, în medie, peste 2000 la femei și peste 2500 la bărbați). Așa că, în vacanța de Paște ai grijă să nu faci excese cu mâncarea sau alcoolul. Bucură-te de toate bunătățile dar cu măsură și nu de toate o dată!

Paște fericit!

Click aici dacă vrei să slăbești sau să înveți să mănânci sănătos!

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: