Daca saptamana trecuta te avertizam ca produsele de origine animala se numara printre alimentele care cresc inflamatia organismului, putand predispune la depresie, astazi vreau sa-ti atrag atentia asupra unui alt pericol legat de acestea. Mai exact, un pericol legat de carnea pe care o cumperi din magazine.
Chiar daca ai intotdeauna grija sa eviti carnea procesata si alegi sa cumperi halci de carne, este posibil ca acestea sa fie carne … reconstituita.
Citeste articolul si descopera ce este carnea reconstituita si cum iti poate afecta ea sanatatea.
Carne cu… lipici!
Stiu ca un miros de gratar este mereu imbietor, insa nu ma refer azi la atractia fatala a carnii, ci la lipiciul ei, la propriu!
Daca nu stiai, industria carnii lipeste bucati mici de carne cu asa numita enzima adeziva…
Somon si curcan – cele mai scumpe bucatele…
Ce se intampla, mai concret? Transglutaminaza, lipiciul carnii, este folosit de industrie pentru a creste valoarea carnii lipind resturi mai mici intr-o bucata mai mare, la pret mai ridicat (American Meat Institute. Questions and Answers About Transglutaminase Sometimes Called „Meat Glue”, 2012)… Asa-i ca friptura aia la care visezi nu mai e asa de ademenitoare?
American Meat Institute estimeaza ca acest adeziv este folosit anual in circa 4 milioane de kg de carne in Statele Unite, sa lipeasca bucati din orice tip de carne, peste, sau produse din carne. Adica pentru a produce bucati mari in cautarea aspectului proaspat si ademenitor al unei halci… De fapt, cercetatorii au testat 20 de probe de carne de la supermarket si au gasit lipici de carne in somon si curcan. Ca sa vezi la ce nivel de arta poate ajunge lipitul carnii (A. Kaufmann et al. Determination of microbial transglutaminase in meat and meat products. Food Additives & Contaminants, 2012)!
De unde provine acest adeziv pentru carne? Timp de decenii, sursa comerciala exclusiva de transglutaminaza a fost ficatul de cobai. Acum se poate obtine mult mai ieftin, pe cai mai… chimice (Y. Zhu et al. Microbial transglutaminase – a review of its production and application in food processing. Applied Microbiology & Biotechnology 1995).
Secretul murdar al industriei carnii
Unul dintre motivele pentru care industria carnii este atat de entuziasmata de enzimele lipicioase este „restructurarea” carnii, care poate fi realizata din portiuni mai putin sau mai prost vandute ale carcaselor de animale. De exemplu, se pot adauga pana la 5% tendoane, iar unii oameni nici macar nu sesizeaza diferenta (E. D. Strange, R. C. Whiting. Effects of added connective tissues on the sensory and mechanical properties of restructured beef steaks. Meat Science, 1990).
Si care este problema, la urma urmei? Estetica nu-i rea in farfurie… Exista insa riscul ca resturile de carne sa fie de o calitate indoielnica, iar microbii sa ajunga in carnea reconstituita. La microscop, cercetatorii au descoperit E. coli O157: H7 de-a lungul liniilor de lipici in bucatile unite enzimatic, care arata ca procesul de restructurare poate sa transloce carnea atinsa de materiile fecale in interiorul bucatilor mai mari si mai usor de vandut (M.T. Ortega-Valenzuela et al. Escherichia coli O157: H7 risk assessment for production and cooking of restructured beef steaks. Report of progress, Kansas State University. 2010…
Mai mult, persoanele care au probleme cu glutenul pot dezvolta probleme la ingerarea carnii tratate cu adeziv, deoarece functioneaza ca un auto-antigen capabil de inducerea unei reactii autoimune (M. N. Marsh. Transglutaminase, gluten and celiac disease: Food for thought. Nature Medicine, 1997).
Parca ti-a mai pierit dorul de friptura dupa acest articol… Din pacate, carnea reconstituita nu este singurul pericol real din industria carnii, care se dovedeste tot mai inventiva in a gasi metode de a face profit pe seama sanatatii consumatorilor.
Asa ca fii atent cand cumperi carne, fie ea si o bucata intreaga cu aspect proaspat! Alege carne de calitate si din surse sigure!
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Daca vrei sa vezi cum se desfasoara procesul de restructurare a carnii, urmareste videoul de mai jos. O sa ramai uimit!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!