Astăzi aș vrea să ne concentrăm asupra fructului care ar trebui să se regăsească cel mai des în fructierele noastre.

Citește articolul pentru a descoperi informațiile pe care nu ți le-ai fi imaginat vreodată despre puterea cojilor de măr.

Cojile de măr te energizează, reduc inflamațiile și îți prelungesc viața

„Un măr pe zi ține doctorul departe” nu mai este doar o formulă aspirațională, ci s-a transformat într-un fapt dovedit științific. Cei care mănâncă în mod regulat mere primesc nutrienții și fibrele pe care le conțin acestea. Iar beneficiile pentru dietă nu se opresc aici. Fanii merelor consumă în general mai puțin zahăr, mai puține grăsimi saturate, fiind adepții unui regim de viață sănătos.

Studiile arată că merele sunt asociate cu reducerea riscurilor de dezvoltare a unor afecțiuni grave, cum ar fi cancerul, dar și cu o viață mai îndelungată. Recent, s-a descoperit că de fapt cojile de mere au o puternică acțiune antiinflamatoare și antioxidantă. Ajută la menținerea sănătății articulațiilor și la reducerea durerii. De asemenea, anihilează bacteriile dăunătoare și neurotoxinele din carne, care au potențial cancerigen.

Ce se poate întâmpla dacă mănânci zilnic câte un măr

În cadrul unui studiu, subiecții au fost împărțiți în trei grupe: unii nu au primit nimic, altora li s-a oferit câte o băutură pe bază de cofeină, iar celorlalți li s-a dat câte un măr. Persoanele care au o rutină sportivă folosesc o varietate de strategii pentru a-și crește energia și performanța înainte de antrenamentul de dimineață. Surprinzător, din acest punct de vedere mărul a reușit să furnizeze aceleași beneficii ca băuturile pe bază de cofeină.

Un alt studiu care a urmărit comportamentul alimentar al femeilor în vârstă a pus în strânsă legătură longevitatea cu consumul zilnic de mere. La 10 ani de la debutul cercetării, aproape un sfert dintre participante muriseră. Peste 15 ani dispăruseră deja jumătate dintre ele. Cele care consumau în medie jumătate de măr pe zi au trăit vreme mai îndelungată, iar femeile care mâncau un măr întreg (echivalentul unei cești pline cu felii de măr) au supraviețuit cel mai mult.  (Hodgson JM, Prince RL, Woodman RJ, et al, Apple intake is inversely associated with all-cause and disease-specific mortality in elderly women, „Br J Nutr”, 2016.)

Bineînțeles, analizând aceste cazuri te gândești automat că persoanele care și-au făcut un obicei din a mânca mere au și alte obiceiuri benefice pentru sănătate. De pildă, s-a constatat că dedică timp diverselor tipuri de exerciții fizice și nu fumează. Realizatorii studiului au ținut cont de factori precum obezitatea, fumatul, starea materială, afecțiunile existente și programul de mișcare atunci când și-au întocmit concluziile. S-au asigurat, astfel, că vor compara mere cu mere, nicidecum cu… pere. Dar, ceea ce nu au putut controla au fost celelalte opțiuni alimentare uzuale ale participantelor la studiu.

Dovezile științifice care vin în sprijinul consumului cojilor de măr

Multe voci au contestat validitatea concluziilor unor studii precum cele menționate anterior. S-a spus că simplul fapt de a conștientiza că participi la o astfel de cercetare poate avea un efect placebo. De aceea, cercetătorii au găsit și alte modalități inovatoare de a studia beneficiile oferite de acest fruct.

Mai exact, au trecut la testarea anumitor componente ale merelor. Au ales coaja pentru că ea conține majoritatea substanțelor nutritive. Au uscat-o și apoi au transformat-o în pulbere, pe care au putut-o introduce cu ușurință în capsule opace. Astfel, participanții la studiile ulterioare nu au mai conștientizat direct că mănâncă mere. Prin urmare nu au mai fost susceptibili de efectul placebo.

Așa s-a demonstrat că pudra de coji de măr uscate scade expansiunea microbiană în alimentele din carne. Mai mult, protejează împotriva riscurilor cancerigene pe care le implică prepararea termică a acestora. Carnea la grătar dezvoltă o substanță cancerigenă, o neurotoxină numită beta-Carbolin. Aceasta poate contribui la dezvoltarea bolilor neurologice, cum ar fi Parkinson. Soluția? Poți felia carnea și o poți marina cu pulbere de coajă de mere înainte de a o găti.

O astfel de metodă reduce cantitatea de bacterii dăunătoare din carnea de porc, de vită sau curcan. Având în vedere riscurile asociate cu consumul acestor compuși, descoperirea este una extrem de importantă, iar metoda cât se poate de simplă și la îndemâna oricui. (Jensen GS, Attridge VL, Bratton DV, Reed RL, Stevens JF. Dried apple peel powder decreases microbial expansion during storage of beef, pork and turkey, and protects against carcinogen production during heat processing of ground beef, „J Anim Feed Sci”, 2016.)

Un alt studiu a avut în vedere 12 persoane cu probleme articulare însoțite de dureri cronice. Au primit zilnic câte o lingură de pulbere din coajă de mere timp de 12 săptămâni. S-a constatat apoi o ameliorare serioasă a stării gâtului, umerilor, spatelui și șoldurilor. În concluzie, consumul de pulbere de coajă de mere a fost asociat cu o funcție îmbunătățită a articulațiilor și cu reducerea durerii.

Începe și tu chiar de astăzi să mănânci un măr ca gustare între micul dejun și prânz. Sau chiar pe post de desert, după masa de prânz. Nu îți reamintesc să nu îndepărtezi coaja, pentru că ai descoperit deja beneficiile incontestabile pe care ți le poate aduce.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: