Am participat la un moment dat la un curs în San Diego, Statele Unite ale Americii, în care am învățat lucruri noi despre cum pot să-mi ajut pacienții mai bine. Multe dintre cele învățate le voi împărtăși și cu tine în materialele următoare.
Detoxifierea colonului a devenit o practică tot mai întâlnită.
Există tot felul de produse costisitoare care ajută la acest lucru, însă de ce să dăm banii inutil când prin alimentație putem rezolva problema?
Citește articolul și vezi care sunt alimentele care readuc sănătatea colonului.
Cum să îți detoxifici natural colonul
Ce se întâmplă oare în colonul nostru cu mâncarea nedigerată? Se elimină în întregime? Sau avem nevoie de produse speciale de detoxifiere a colonului?
Sunt întrebări firești la care voi încerca să–ți răspund în acest articol. Vestea bună este că nu este nevoie să cumperi produse costisitoare pentru curățarea colonului, natura are un răspuns mult mai ieftin și mai sănătos…
Proteinele nedigerate dăunează grav colonului
Cercetătorii estimează că, într-o dietă tipică (cu multe grăsimi și carbohidrați răi și prea puține vegetale), circa 12 g de proteine scapă nedigerate și, odată ajunse în colon, se transformă în substanțe toxice, precum amoniacul. Această degradare a proteinelor nedigerate se numește putrefacție, care dăunează grav colonului (JH Cummings et al. The effect of meat protein and dietary fiber on colonic function and metabolism. American Journal of Clinical Nutrition. 1979).
Este general acceptat faptul că fermentarea fibrelor solubile și insolubile care ajung în colon are efecte benefice, în timp ce fermentarea proteinelor care produc hidrogen sulfurat este dăunătoare. Așadar, cea mai simplă strategie pentru a reduce gradul de compuși dăunători pentru colon este scăderea aportului alimentar de proteine (K Windey et al. Relevance of protein fermentation to gut health. Molecular Nutrition & Food Research. 2012). Mai exact, ce trebuie să adăugăm la dietă?
Leguminoase pentru blocarea pericolului
Din păcate, ceea ce considerăm sănătos poate conține substanțe ce favorizează sulfurile din colon, precum dioxidul de sulf, folosit drept conservant în fructe uscate, și sulfiți, care se adaugă vinurilor. Putem evita aditivi de sulf prin citirea etichetelor sau alegând organic, deoarece aceștia sunt interziși prin lege în produsele organice.
Mai mult, din cauza proteinelor animale și alimentelor procesate, o dietă standard poate avea de cinci sau șase ori mai mult sulf decât o dieta sănătoasă (TH Florin et al. The Sulfate Content of Foods and Beverages. Journal of Food Composition and Analysis Volume 6, 1993).
Un alt studiu a arătat că, dacă oamenii consumă alimente care hrănesc bacteriile bune din colon, precum fasole, mazăre, linte, fulgi de ovăz pot bloca acumularea de substanțe potențial nocive din metabolismul proteic (A Birkett et al. Resistant starch lowers fecal concentrations of ammonia and phenols in humans. American Journal of Clinical Nutriton, 1996). Cu alte cuvinte, pentru sănătatea colonului nostru, putem reduce consumul de carne sau să creștem consumul de vegetale ori, și mai bine pentru tot organismul, să le facem pe amândouă!
Prea multe proteine animale în fiecare zi îți pot îmbolnăvi colonul, pe când un consum mai ridicat de fibre din cereale integrale și leguminoase poate proteja colonul de substanțe dăunătoare.
Începe chiar de azi! Mănâncă o porție de cereale integrale la micul dejun și înlocuiește o garnitură de cartofi sau o bucată de carne cu o porție de mazăre sau o fasole bătută. Cu cât consumi mai multe fibre în loc de carne, cu atât vei sta mai departe de un colon iritabil sau cancer colorectal.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar dacă ți-a plăcut, trimite mail-ul și prietenilor.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!