Daca la inceputul saptamanii iti aratam care sunt grasimile care te protejeaza de diabet, astazi vreau sa iti vorbesc despre riscurile consumului de aspartam.

Citeste articolul si afla daca aspartamul creste sau nu riscul de cancer.

Poate aspartamul sa cauzeze cancer?

Aprobarea aspartamului are o istorie controversata. Comisarul agentiei americane FDA concluziona ca acesta nu prezinta risc de leziuni cerebrale sau tumori pe creier. Cu toate acestea, Consiliul public de ancheta al FDA si-a retras aprobarea aspartamului din cauza riscului de cancer. Mai mult, cativa oameni de stiinta din cadrul FDA s-au declarat impotriva aprobarii, citand chiar testele facute de compania care produce aspartam. Cu toate acestea, comisarul FDA a aprobat acest indulcitor inainte de a parasi functia pentru o pozitie tocmai in cadrul companiei care produce aspartam. Astfel ca testele suplimentare de cancer au fost impedicate. Din aceasta cauza au existat doar teste facute pe rozatoare care nu sunt foarte concludente privind efectele asupra oamenilor.

Efectele nocive ale consumului de aspartam

In cele din urma insa aspartamul a trebuit testat pe oameni. Si, din moment ce cel mai mare studiu facut pe sobolani a evidentiat aparitia limfoamelor si a leucemiei, studiul pe oameni a urmarit diagnosticarea cancerului de sange. Concluzia a fost ca nivelurile de aspartam admise nu au fost asociate cu riscul de cancer. A fost un studiu masiv,  dar foarte criticat pentru timpul de urmarire relativ mic, de doar cinci ani. (Supplemental Table 1. Multivariable relative risks of non-Hodgkin lymphoma, multiple myeloma, and leukemia by frequency of diet soda consumption, stratified by median alcohol intake, among men in the Health Professionals Follow-up Study, 1986-2006.)

A urmat apoi un amplu studiu al specialistilor de la Harvard care au gasit o asociere intre consumul de sucuri dietetice care contin aspartam si aparitia mielomului multiplu la barbati si leucemiei la femei si barbati. Un rezultat similar a fost gasit si in asocierea sucurilor dietetice cu cancerul pancreatic. (Schernhammer ES, Bertrand KA, Birmann BM, Sampson L, Willett WC, Feskanich D. Consumption of artificial sweetener- and sugar-containing soda and risk of lymphoma and leukemia in men and women. Am J Clin Nutr. 2012)

Rezultatele contradictorii ale studiilor

Bine, vei spune. Dar de ce cancerul legat de aspartam este mai frecvent la barbati decat la femei? Aspartamul se descompune in metanol, iar metanolul este transformat in formaldehida, un agent cancerigen uman dovedit, de o enzima numita alcool dehidrogenaza. Aceasta enzima este aceeasi care detoxifica regulat organismul de alcool. Conform studiilor, barbatii au niveluri mai ridicate ale acestei enzime in organism, ceea ce ar putea explica incidenta mai mare a aparitiei cancerului in studiile facute pe aspartam.

Asta pentru ca etanolul – alcoolul cu alte cuvinte – icu ntra in competitie cu metanolul pentru aceasta enzima. De fapt, alcoolul este folosit ca antidot pentru intoxicatia cu metanol. De aceea, barbatii care nu consuma alcool pot avea o rata de conversie a formaldehidei din aspartam mai mare decat cei care consuma alcool. De aceea cercetatorii au ajuns la concluzia ca barbatii care nu consuma alcool deloc au un risc mai mare de cancer de la aspartam.

Un al treilea studiu efectuat pe o perioada de zece ani nu a gasit insa niciun risc crescut de limfom asociat cu consumul de sucuri dietetice. (McCullough ML, Teras LR, Shah R, Diver WR, Gaudet MM, Gapstur SM. Artificially and sugar-sweetened carbonated beverage consumption is not associated with risk of lymphoid neoplasms in older men and women. J Nutr. 2014). Astfel, multi specialisti au cerut o reevaluare a sigurantei pentru aspartam. Desi nu exista pana in acest moment dovezi concrete care sa ateste riscurile consumului de aspartam, se recomanda ca macar femeile insarcinate si copii sa evite astfel de produse.

Asadar, aspartamul are o istorie extrem de controversata, studii celebre oferind rezultate contradictorii care nu au putut sa devina dovezi palpabile si de luat in considerare in evaluarea sigurantei produsului. Cu toate acestea, sfatul meu este sa renunti la sucurile dietetice si sa le inlocuiesti cu apa infuzata.

Taie cateva bucatele de lamaie, capsuna sau portocala, pune-le intr-o carafa cu apa si lasa-le cateva ore. In acest fel vei obtine apa cu gust dar fara calorii, pe care o poti bea rece, in cantitati nelimitate.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: