Cat de mult te imbolnavesc purinele din zahar si carne?
In 2011, marii producatori americani de carne, zahar si sare au fost scandalizati de noile recomandari alimentare ale guvernului…
Reactia lor nu este deloc surprinzatoare (pentru ei este doar o afacere care a tranformat 2 treimi dintre americani in supraponderali si obezi!), mai interesant este de ce oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca trebuie redus drastic consumul de carne, zahar si sare.
Desi raportul guvernamental (US Department of Agriculture, 2011. Report of the Dietary Guidelines Advisory Committee on the Dietary Guidelines for Americans, 2010) contine doar recomandari generale, producatorii s-au simtit amenintati…
De ce trebuie redus consumul de carne, zahar si sare?
Pentru ca excesul este calea sigura spre obezitate si boli grave, chiar letale. Excesele de acest gen cresc nivelul de acid uric, asociat cu un risc ridicat de guta, hipertensiune, obezitate, diabet, boli renale si cardiovasculare.
Cand devine acidul uric amenintator?
Acidul uric este produs in mod natural de organismul nostru. El retine sodiul si mentine tesutul adipos. Cand este in exces, se cristalizeaza in articulatii, ceea ce inseamna guta, sau creste tensiunea si ne imbolnaveste de diabet, pietre la rinichi sau de inima…
Mentinerea unui nivel scazut de acid uric e sanatate garantata! Doua categorii principale cresc nivelul acestuia: purinele si fructoza, mai precis carnea si zaharul.
Cele mai ridicate niveluri de purine (Ghaemi-Oskouie F. et al. The role of uric acid as an endogenous danger signal in immunity and inflammation, publicat in Current Rheumatology Reports, 2011) se gasesc in sunca, organe, carne rosie, peste gras si carne grasa de pasare.
Alte surse sigur de purine sunt siropul de porumb si zaharul. Mai precis, o singura lingura de zahar creste tensiunea! (Nguyen S and Lustig RH. Just a spoonful of sugar helps the blood pressure go up, publicat in Expert Reviews, 2010)
Stai departe de obezitate si alte boli grave eliminand sau reducand zaharul din dieta ta. Pentru cei care inlocuiau zaharul cu fructoza au aflat ca e chiar mai rau.
Ce reduce cu siguranta acidul uric, colesterolul, riscurile de diabet si boala cardiovasculara este o alimentatie bazata exclusiv pe vegetale.
Pentru cei care inca nu au ajuns acolo, maxim 2 portii zilnice de carne slaba de curcan, pui sau peste, care sa nu depaseasca marimea podului palmei, te ajuta sa tii acidul uric la un nivel nepericulos.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, trimite-l si la prieteni.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!