Pentru că suntem în postul Paștelui, m-am gândit că te-ar ajuta să încep o serie de articole pe această temă…
Astăzi îți explic de ce este atât de importantă vitamina B12 pentru organismul tău și cum îți poți asigura sursa de B12 în această perioadă.
Citește mai jos și vezi ce trebuie să faci.
Cea mai sigură sursă de B12 în post și în afara lui
Vitamina B12, cianocobalamina sau vitamina roșie este des pomenită în discuțiile despre nutriția sănătoasă și pe bună dreptate, căci este vitală sângelui și creierului.
În general, se știe că B12 se găsește doar în produsele animale (scoici, ficat, rinichi, pește, caracatiță), așadar ce fac vegetarienii și cei care postesc pentru a-și asigura necesarul de vitamină B?
Prea puțină B12 – prea multe riscuri
De ce este vitamina B12 atât de importantă? Pentru că formează și regenerează celulele roșii din sânge prevenind astfel anemia, crește energia, îmbunătățește concentrarea, memoria și echilibrul, protejează creierul împotriva micșorării provocate de vârstă, menține sănătos sistemul nervos și (special pentru fumători!) ajută la prevenirea cancerului indus de fumat.
Necesarul zilinc de B12 este infim (2,4 micrograme – cât într-o porție mică de somon, păstrăv sau macrou) și ușor de asigurat având în vedere că 70 g de scoici gătite conțin aproape 70 mcg, 60 de caracatiță sau ficat de vită conțin 50 mcg, iar banalul ficat de pui depășește 10 mcg/50 g.
Ce se întâmplă însă dacă nu mănânci alimente cu suficientă vitamina B12, cum este cazul postului sau al vegetarienilor?
Vei suferi foarte probabil de anemie, palpitații, oboseală cronică, halucinații, amețeli, dureri de cap, depresie, constipație, tulburări digestive…
B12 din suplimente și alimente fortificate – cea mai sigură sursă de vitamină roșie
De fapt, și organismul uman produce B12 eficient în colon, dar nu poate fi absorbit în restul sistemului. Un studiu extrem cu vegani înrăiți din anii 1950 (citat in Herbert V. Vitamin B-12: plant sources, requirements, and assay. American Journal of Clinical Nutrition 1988) a arătat că bacteriile din colonul uman produc cantități mari de vitamina B12 activă. Cum știm că e activă? Autoarea studiului a luat câțiva vegani cu deficit de vitamina B12, le-a colectat scaunele timp de 24 de ore, a extras B12 iar apoi le-a administrat-o! Scârbos, dar eficient! Subiecții s-au vindecat…
Liniștește-te, nu este singura cale… Cea mai sigură și cea mai eficientă cale de a-ți asigura B12 sunt produsele alimentare fortificate cu această vitamină și suplimentele de B12. De ce cea mai sigură? Pentru că nici omnivorii nu consumă mereu suficientă carne pentru a-și procura zilnic necesarul recomandat.
Un studiu american (K.L. Tucker et al., Plasma vitamin B-12 concentrations relate to intake sources in the Framingham Offspring Study, American Journal of Clinical Nutrition) a arătat ca 1 din 6 consumatori de carne cu vârste cuprinse între 26 si 83 de ani au deficit de B12. Cei cu cele mai ridicate niveluri de vitamina B12 nu au fost cei care mănâncă cele mai multe produse de origine animală, ci cei care iau suplimente și mănâncă cereale fortificate la micul dejun.
Vitamina B12 este vitală pentru sânge, creier, energie și concentrare, de aceea trebuie să-ți asiguri zilnic necesarul, chiar dacă ești vegetarian sau ții post.
Cea mai bună sursă nu este însă carnea sau lactatele, ci suplimentele alimentare și produsele alimentare fortificate, care nu aduc calorii în plus, nici grăsimi sau colesterol…
Fie că postești sau nu, începe de azi la micul dejun cu un bol de cereale fortificate. Pentru sănătate și surplus de B12!
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar dacă ți-a plăcut, trimite mail-ul și prietenilor.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!