Daca saptamana trecuta iti vorbeam despre telefoanele mobile si cancerul cerebral, astazi vreau sa ne aplecam asupra unui alt subiect foarte dezbatut: obezitatea la copii.

Citeste articolul si afla ce legatura au gasit cercetatorii intre obezitatea infantila si carnea de pui.

Obezitatea infantila – cauzata de un virus?

Vedem in jurul nostru tot mai multi copii obezi. Poate ca ai si tu unul acasa sau prin vecini. Ori vezi la scoala copiilor tai o multime… E ca o epidemie. E o realitate trista si ingrijoratoare, caci vor fi foarte probabil viitori adulti obezi. Si daca este chiar asa, o epidemie? Daca ceva foarte recomandat in alimentatia copiilor ii imbolnaveste?

Puiul manipulat genetic – asociat cu obezitatea mai intai la adulti

Mai multe studii au corelat in ultimii ani consumul de pui cu cresterea in greutate, de la studii pe 4000 de adulti (Gilsing AM et al. Longitudinal changes in BMI in older adults are associated with meat consumption differentially, by type of meat consumed, Journal of Nutrition, 2012), pana la studii efectuate in 4 tari pe 89.000 de persoane. (J Halkjær et al. Intake of total, animal and plant protein and subsequent changes in weight or waist circumference in European men and women: the Diogenes project, International Journal of Obesity, London, 2011)

De ce carnea de pui? Din cauza modului in care puiul este manipulat genetic: pana la de 10 ori mai multa grasime si mai multe calorii decat aveau acum 50  de ani. Consumul de proteine animale a fost asociat cu cresterea in greutate pe termen lung si, din nou, puiul este cel mai vinovat, cu o crestere in greutate cu 40% mai mare decat carnea rosie sau carnea procesata, conform acestor studii.

Dar o teorie bizara a fost aceea ca obezitatea provocata de carnea de pui ar putea fi cauzata de un virus la care 1 din 5 persoane obeze testate au iesit pozitiv, iar cei cu expunere la virusul din pui au in medie 15 kilograme mai mult decat cei cu rezultat negativ. (N. V. Dhurandhar. A framework for identification of infections that contribute to human obesity, Obesity Research. 2011)

Acest virus identificat si numit adenovirus #36 este capabil sa transmita in mod eficient obezitatea de la un pui la altul, atunci cand stau in custi, raspandindu-se rapid prin contaminare nazala, orala si fecala.

Copiii infectati – cu aproape 16 kg mai grasi

Majoritatea studiilor efectuate pana in prezent pe adulți au descoperit o legatura intre expunerea la acest virus si obezitate. Mai grav, toate studiile privind obezitatea in copilarie arata o crestere a prevalenței infecției la cei obezi comparativ cu copiii care nu sufera de obezitate. (R. L. Atkinson. Human adenovirus-36 and childhood obesity, International Journal of Pediatric Obesity, 2011)

O mie de copii suedezi studiați prezinta descoperiri similare. Copiii obezi cu teste pozitive pentru adenovirus au cu peste 16 kg mai mult decat cei cu rezultate negative. (M. Almgren et al. Adenovirus – 36 is associated with obesity in children and adults in Sweden, PLoS One, 2012)

Virusul pare sa mareasca numarul de celule grase prin mobilizarea celulelor stem precursoare de celule grase si apoi creste acumularea de grasime in interiorul celulelor. Acelasi virus este usor de transmis la oameni, ceea ce ridica intrebarea daca cel puțin unele cazuri de obezitate din copilarie pot fi considerate o boala infecțioasa. Cercetatorii speculeaza ca acest adenovirus animal poate a deveni un adenovirus uman capabil sa infecteze oamenii si sa provoace obezitate. (S. Esposito et al. Adenovirus 36 infection and obesity, Journal of Clinical Virology, 2012)

Evita puiul gras, ieftin si frumos din galantarele supermarketurilor, mai ales cand le gatesti copiilor. Este posibil sa fie infectat, dar cu siguranta modificat genetic si obez. Alege carnea de curcan, cu mult mai putine grasimi, sau pestele, ale carui grasimi Omega 3 fac bine si la dezvoltarea creierului. Si, bineinteles, cat mai multe vegetale!

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: