Colesterolul marit este o problema care afecteaza tot mai multe persoane. Si tu s-ar putea sa fii una dintre ele. De aceea, saptamana trecuta ti-am vorbit despre importanta consumului de fructe si legume pentru normalizarea colesterolului.

Astazi vreau sa iti vorbesc despre cum influenteaza consumul de carne colesterolul rau.

Probabil ca nu iti este straina recomandarea de a inlocui carnea rosie cu cea alba pentru scaderea colesterolului. Am insa o veste care s-ar putea sa te surprinda.

Citeste articolul si descopera daca inlocuirea carnii rosii cu cea alba te ajuta sa iti normalizezi colesterolul.

Carnea de pui mai rea decat carnea de vita?

Autoritatile mondiale in nutritie recomanda insistent de ani de zile reducerea consumului de carne pentru scaderea colesterolului rau si pentru prevenirea multor boli fatale.

In lumina acestor recomandari, multi inlocuiesc carnea rosie de porc si vita cu carnea alba de pui si peste, in speranta normalizarii colesterolului. Este oare suficient? Ce mai trebuie facut?

Efecte similare la vita si pui sau pasare

Deranjata de aceste recomandari, industria americana a carnii de vita a sponsorizat o analiza a tuturor studiilor aleatorii si controlate din ultimii 60 de ani care comparau efectele consumului de carne de vita asupra colesterolului cu cele ale consumului de carne de pui si peste (K C Maki et al. A meta-analysis of randomized controlled trials that compare the lipid effects of beef versus poultry and/or fish consumption. Journal of Clinical Lipidology, 2012).

Cercetatorii au descoperit ca impactul consumului de carne de vita asupra colesterolului este similar cu cel al consumului de pasare. Adica trecerea de la carne rosie la carne alba nu ar face nici o diferenta! Deloc surprinzator, avand in vedere cat de manipulati genetic sunt puii in prezent, ajungand la cantitati impresionante de grasimi saturate. Mai mult, exista multe bucati de carne de vita (muschiulet, antricot) cu mai putine grasimi saturate decat carnea de pui!

Concluzia analizei a fost ca poti consuma vita ca parte a unei diete echilibrate pentru gestionarea colesterolului. Diferenta este ca la Pepsi versus Cola. Pepsi are mai putin zahar, adica 15 linguri pe litru in loc de 16 linguri cate are Cola…

Sa fie de vina grasimea sau proteinele animale?

Cercetatorii sunt oameni curiosi, asadar s-au intrebat CE ANUME din carne creste colesterolul, proteinele animale sau grasimea animala? Asadar au creat false produse din carne (din soia) si au adaugat grasimi animale extrase asa incat sa aiba aceeasi cantitate de grasimi saturate si de colesterol (din galbenusuri de ou) (R L Shorey et al. Determinants of hypocholesterolemic response to soy and animal protein-based diets. American Journale of Clinical Nutrition, 1981). Au constatat ca cei care au consumat proteine vegetale, chiar cu grasimi si colesterol alimentar, aveau un nivel mai scazut de colesterol decat cei care au consumat carne.

Scaderea semnificativa a colesterolului a fost obtinuta doar prin inlocuirea carnii cu produse din soia la acelasi numar de calorii pe zi (E L Ashton et al. Effect of meat replacement by tofu on CHD risk factors including copper induced LDL oxidation. Journal of the American College of Nutrition, 2000).

Sfaturile dietetice standard recomanda reducerea consumului de carne grasa, lactate, oua, ceea ce poate reduce nivelul colesterolului cu 5-10%. Dietele ovo-lacto-vegetariene pot scadea nivelul colesterolului cu 10-15%, dietele vegane – intre 15 si 25%, iar dietele vegane sanatoase (fara zahar si grasimi hidrogenate) scad colesterolul cu pana la 35% in doar cateva saptamani (H R Ferdowsian, N D Barnard. Effects of plant-based diets on plasma lipids. American Journal of Cardiology, 2009).

Inlocuirea carnii rosii cu carne alba in dieta nu scade colesterolul rau. Pentru rezultate semnificative, inlocuieste carnea cu produse vegetale pline de proteine, precum soia, leguminoase si seminte.

Incepe chiar de azi si redu cantitatea de carne din alimentatie. Mananca la pranz o supa crema de linte, insotita la felul 2 de o portie de iahnie de fasole (fara afumatura). Va fi gustos, satios si sanatos!

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: