Astăzi vreau să-ți vorbesc despre efectul ceaiului asupra inimii.

Citește articolul și află ce au descoperit cercetătorii.

Efectul ceaiului asupra funcționării arterelor

Endoteliul, căptușeala interioară a vaselor de sânge care controlează funcționarea fiecărei artere din corpul nostru, pare să joace un rol esențial într-o mulțime de afecțiuni, precum bolile vasculare periferice, accidentul vascular cerebral, bolile de inimă, diabetul, insuficiența renală, cancerul și cheagurile de sânge.

Din păcate, celulele endoteliale trăiesc doar aproximativ 30 de ani, iar înlocuitoarele lor nu par să funcționeze la fel de bine. Cu cât bărbații și femeile se apropie mai mult de vârstele de 40 și 50 de ani, se remarcă o scădere progresivă a funcției endoteliale. La vârsta de 50 sau 60, nu mai putem tolera povara factorilor de risc pe care reușeam să-i evităm în adolescență, tocmai din cauza scăderii progresive a funcției endoteliale. Cu toate acestea, există tot mai multe date care sugerează că scăderea progresivă a funcției endotelială nu este doar o consecință inevitabilă a îmbătrânirii. Într-un studiu realizat pe un eșantion format din cetățeni chinezi, cercetătorii nu au văzut același declin progresiv.

Ceaiul verde, efect benefic asupra funcției endoteliale

S-a dovedit că bătrânii din China, trecuți de 60 de ani au funcția arterială la fel ca cea a tinerilor de 20 de ani, iar aceste informații sugerează că disfuncția endotalială progresivă nu este în mod inevitabil o consecință a îmbătrânirii, ci ar putea fi legată de expunerea îndelungată la factorii de mediu mai răspândiți în țările din Occident decât în China. Care ar putea să fie cauza? Ei bine, dietele tradiționale ale chinezilor includ ceaiul verde, despre care s-a demonstrat că are un efect benefic asupra funcției endoteliale în decurs de 30 de minute de la consumul acestuia, iar efectul său are o durată de cel puțin două ore. (K S Woo, J A McCrohon, P Chook, M R Adams, J T Robinson, R J McCredie, C W Lam, J Z Feng, D S Celermajer. Chinese adults are less susceptible than whites to age-related endothelial dysfunction. J Am Coll Cardiol. 1997). Efectul  benefic nu se datorează cofeinei, pentru că aceasta consumată singură nu a avut niciun rezultat, fapt pentru care cercetătorii suspectează că acesta este dat de flavonoizii din frunzele de ceai verde.

Ceai negru simplu sau ceai negru cu lapte

Ceaiul negru se pare că are același efect ca și ceaiul verde. Dar atunci, de ce ceaiul verde este asociat  cu un risc mai mic de boli de inimă, în timp ce cel negru nu? De fapt, în două studii britanice, consumul de ceai negru a fost asociat chiar cu un risc crescut de boli ale arterelor coronare. Poate din cauză că britanicii beau ceaiul cu lapte, în timp ce ceaiul verde este, de obicei, băut simplu. Însă, există vreo țară în care se bea ceaiul negru fără lapte?  Da, în Olanda, și studiile de acolo au demonstrat că un consum de ceai negru este asociat cu un risc scăzut al bolilor de inimă, ca și ceaiul verde. Deci, într-adevăr, poate e de vină laptele, însă nu vom ști cu adevărat până când acest lucru nu este testat.

Drept urmare, cercetătorii au verificat și, în urma studiilor, au descoperit că adăugarea de lapte la ceaiul negru previne complet activitatea biologică a acestuia în ceea ce privește îmbunătățirea funcției endoteliale, putând explica astfel și de ce.  De vină este cazeina (o proteină) din lapte, greu de digerat (E von Elm, G Antes. Tea without milk: lifestyle advice based on a small lab study. Eur Heart J. 2007). Astfel, Societatea Europeană de Cardiologie a emis un comunicat de presă despre acest studiu care arată că efectul protector al ceaiului a fost complet distrus prin adăugarea de lapte și a sugerat consumatoriilor să încerce să-l elimine.

Așadar, începe și tu chiar de azi să consumi zilnic cel puțin o cană de ceai verde sau negru pentru a asigura o funcționare bună a arterelor, prevenind astfel riscul de a dezvolta diverse boli.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: