Daca saptamana trecuta iti aratam care sunt beneficiile mai putin cunoscute ale semintelor de susan, astazi vreau sa-ti vorbesc despre grasimile bune care te ajuta sa te protejezi de diabet.
Citeste articolul si afla care sunt concluziile la care au ajuns cercetatorii.
Cum afecteaza grasimile functionarea pancreasului
Asocierea dintre grasimi si rezistenta la insulina este deja un lucru acceptat. Rezistenta la insulina este cauzata de acumularea de grasime ectopica, adica acumularea de grasime in locuri in care ea nu ar trebui sa existe, cum ar fi in celulele musculare. Dar nu toate tipurile de grasime afecteaza muschii la fel.
Efectele grasimilor saturate
Grasimile saturate cresc stresul oxidativ, radicalii liberi si inflamatiile, stabilind un cerc vicios. De asemenea, acumularea de grasimi saturate creste cantitatea de diacilglicerol in muschi, care s-a demonstrat ca are un puternic efect asupra rezistentei la insulina, principala cauza a diabetului de tip 2.
De aceea, trecerea experimentala a oamenilor de la grasimile animale la cele pe baza de plante poate imbunatati sensibilitatea la insulina. Intr-un studiu realizat de cercetatorii suedezi, sensibilitatea la insulina a fost afectata de dieta care continea unt, dar nu si de dieta bazata pe grasimea din masline. (B Vessby, M Uusitupa, K Hermansen, G Riccardi, AA Rivellese, L C Tapsell, C Nalsen, L Berglund, A Louheranta, B M Rasmussen, G D Calvert, A Maffetone, E Pedersen, I B Gustafsson, L H Storlien, KANWU Study. Substituting dietary saturated for monounsaturated fat impairs insulin sensitivity in healthy men and women: The KANWU Study. Diabetologia. 2001)
Grasimile vegetale, benefice organismului
Cercetatorii de la Imperial College din Londra au comparat rezistenta la insulina si grasimea din muschi a unui grup de vegani cu ale unui grup care consuma carne. (L M Goff, J D Bell, P W So, A Dornhorst, G S Frost. Veganism and its relationship with insulin resistance and intramyocellular lipid. Eur J Clin Nutr. 2005) Au fost alesi oameni cu aceeasi greutate pentru a nu fi denaturate rezultatele. Cercetatorii au descoperit, in mod semnificativ, mai putina grasime depusa in celulele muschilor persoanelor vegane comparativ cu cele ale persoanelor omnivore de aceeasi greutate. De asemenea, veganii s-au dovedit a avea sensibilitate mai buna la insulina, nivelul de zahar din sange in limite normale, niveluri mai bune de insulina si functia celulelor beta imbunatatite semnificativ (celulele din pancreas care produc insulina).
Concluzia specialistilor a fost, asadar, ca dietele pe baza de plante nu doar ca ne protejeaza de bolile cardiace care ucid atat de multi oameni anual, ci reprezinta si o protectie a celulelor beta si previn aparitia unei boli care este cauza numarul sapte a deceselor la nivel mondial, diabetul. Asa ca incepe si tu chiar de azi cu o gustare formata dintr-un caus de nuci romanesti, in loc de biscuiti sau alte produse dulci.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!