Azi vorbesc despre cauzele bolii cumplite numita diabet.
Se spune ca un consum excesiv de dulciuri duce la diabet. Si diabeticii trebuie sa isi controleze glicemia. Insa este zaharul cauza primara a diabetului? Sau glicemia marita e doar o consecinta?
Citeste articolul sa afli ce poti face ca sa nu te confrunti niciodata cu aceasta boala.
Adevarata cauza a diabetului
In mintea majoritatii, diabetul este o consecinta a excesului de zahar. Cercetari recente arata ca excesul de grasimi este principala cauza pentru „boala zaharului”.
Excesul de grasimi? Cum este posibil? Exista evident o explicatie stiintifica, bazata pe dovezi.
Rezistenta la insulina cauzata de grasimi
Prediabetul si diabetul de tip 2 sunt cauzate de rezistenta la insulina, aflata in stransa legatura cu acumularea de grasime in muschi. Aceasta grasime toxica cauzeaza rezistenta la insulina si diabetul zaharat de tip 2, deoarece interfereaza cu actiunea insulinei (E W Kraegen, G J Cooney. Free fatty acids and skeletal muscle insulin resistance. Current Opinion in Lipidology, 2008).
Dupa ani de evolutie lenta, pancreasul nu mai face fata, iar zaharul din sange creste brusc. Nivelul ridicat de insulina duce la acumularea de grasime in ficat (ficat gras), iar grasimea acumulata devine si ea rezistenta la insulina.
Rezistenta la insulina reprezinta capacitatea organismului de a produce nivele crescute din acest hormon necesar, dar in cantitati insuficiente. E nevoie de si mai multa insulina, iar in cativa ani pancreasul se epuizeaza si apare diabetul cu complicatiile lui mortale precum infarctele, accidentele vasculare, orbirea si dializa pentru insuficienta renala.
Cauza primara pentru majoritatea cazurilor de diabet este excesul de grasimi din alimentatie (R Taylor. Banting Memorial lecture 2012: reversing the twin cycles of type 2 diabetes. Diabet Medicine, 2013). In plus, ca bonus nedorit, nivelurile ridicate de insulina promoveaza cancerul.
Calea de iesire din cercul vicios
Toate grasimile pot duce la insulinorezistenta si diabet, in special grasimea de origine animala induce insensibilitate la insulina. Rezistenta la insulina din muschi incepe cu circa 10 ani inainte sa se instaleze diabetul (A H Lichtenstein, U S Schwab. Relationship of dietary fat to glucose metabolism. Atherosclerosis. 2000).
Iata de ce Ghidul Asociatiei Americane de Diabet recomanda de anul trecut aportul redus de grasimi alimentare ca strategie pentru reducerea riscului de a dezvolta diabet zaharat(Diabetes Care. Standards of Medical Care in Diabetes–2014. American Diabetes Association).
Ce poti face chiar acum? Consuma mai multe grasimi sanatoase din surse vegetale. Inlocuieste carnea grasa de oaie sau porc cu peste, telemeaua grasa cu variante mai slabe, cu tofu, avocado sau fructe in coaja tare. Ficatul si pancreasul iti vor fi recunoscatori toata viata…
Procesul prin care apare diabetul e mai complicat. Ce merita sa retii este ca grasimea in exces te poate imbolnavi, iar iesirea din cercul vicios al insulinei mari si daunatoare este limitarea consumului de grasimi, in special cele de origine animala.
Incepe chiar azi cu o portie de somon plin de Omega 3 in loc de friptura de porc si aseaza si o salata mare alaturi. Pentru desert alege combinatia capsuni proaspete si iaurt degresat in loc de inghetata.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!