Astăzi mi-am propus să îți furnizez soluții nutriționale de impact în prevenirea unei boli care poate afecta serios calitatea vieții pe termen lung.

Citește acest articol pentru a descoperi ce poți mânca pentru a construi un scut puternic și sigur împotriva diabetului!

Dieta bazată pe alimente de proveniență vegetală protejează împotriva diabetului

Numeroase studii de specialitate au demonstrat că o dietă bazată pe legume și fructe determină o creștere spectaculoasă în organism a enzimelelor antioxidante. Fitonutrienții prezenți în alimentele vegetale contribuie la scăderea prevalenței bolilor cronice, acționează ca agenți anticancerigeni, provoacă scăderea colesterolului și a zahărului din sânge (glicemia). Mai mult decât atât, legumele se disting prin capacitatea de a grăbi eliminarea grăsimilor din ficat și din alte organe, contracarând cascada inflamatorie asociată cu consumul excesiv de grăsimi saturate și cu dezvoltarea unor boli grave.

Consumul excesiv de carne predispune la diabet

Consumul de carne este considerat un factor de risc pentru diabet din cauză că favorizează apariția radicalilor liberi în organism. Producția de radicali liberi sporește atunci când suntem expuși la substanțe nocive sau poluante, iar aceștia se fac vinovați de creșterea riscului de cancer sau boli cardiovasculare, dar și de îmbătrânirea celulelor. Radicalii liberi pot fi un declanșator important al rezistenței la insulină, o condiție asociată cu debutul diabetului zaharat de tip 2. În aceste cazuri, organismul nu răspunde normal la insulină, ceea ce înseamnă că glucoza nu este absorbită eficient în celule şi se acumulează în sânge, în ciuda faptului că pancreasul secretă din ce în ce mai multă insulină.

De asemenea, un nivel crescut al grăsimii în sânge, provenită din depozitele adipoase sau din grăsimea pe care o consumăm, provoacă rezistență la insulină. Mai mult decât atât, grăsimea declanșează procese inflamatorii care pot contribui la dezvoltarea bolilor cardiace și a afecțiunii cunoscute popular sub denumirea de „ficat gras”. (G Boden., Fatty acid-induced inflammation and insulin resistance in skeletal muscle and liver, „Curr Diab Rep.”, 2006.)

Îți poți evalua singur dieta sau poți apela la medicul specialist, în funcție de starea ta de sănătate, căci consumul excesiv de carne nu necesită mai mult decât o simplă constatare. Nu trebuie să ne oprim însă la soluțiile privind scăderea consumului de carne, ci te sfătuiesc să faci un pas mai departe, integrând alimentele pe bază de plante în regimul tău. Pe măsură ce crește protecția oferită de antioxidanții din produsele vegetale, se observă reducerea ratei de diabet. (H Kahleova, M Matoulek, H Malinska, O Oliyarnik, L Kazdova, T Neskudla, A Skoch, M Hajek, M Hil, M Kahle, T Pelikanova., Vegetarian diet improves insulin resistance and oxidative stress markers more than conventional diet in subjects with Type 2 diabetes., „Diabet Med.” 2011.)

Rolul fibrelor în prevenirea diabetului

Tot studiile sunt cele care ne arată că fibrele au capacitatea de a scădea rezistența la insulină, iar unul dintre modurile în care fac posibil acest lucru este scăderea cantității de estrogen în exces. Există dovezi puternice care indică implicarea directă a estrogenilor în cazurile de diabet. S-a demonstrat că anumite bacterii intestinale pot produce estrogeni în colon, așa-numiții „diabetogeni”, compuși care provoacă diabet zaharat. Dietele bogate în grăsimi, cu aport mic de fibre, par să stimuleze activitatea metabolică a acestor bacterii intestinale producătoare de estrogen.

Studiile care au observat metabolismul estrogenului la femeile vegetariene în comparație cu cele omnivore au remarcat incidența scăzută a diabetului zaharat, dar și a cancerului de sân, la persoanele care mănâncă mai multe vegetale. Dar aceasta reprezintă o problemă și pentru bărbați. Obezitatea este asociată cu niveluri scăzute de testosteron și creșteri marcante ale estrogenilor produși nu numai de celulele grase, ci și de acele bacterii din intestin pe care le menționam mai sus. Vestea bună este că poți elimina excesul de estrogen din corp consumând alimente bogate în fibre. (BR Goldin, H Adlercreutz, JT Dwyer, L Swenson, JH Warram, SL Gorbach., Effect of diet on excretion of estrogens in pre- and postmenopausal women, „Cancer Res.”, 1981.)

Începe chiar de astăzi să amesteci două lingurițe de tărâțe de ovăz în iaurtul de la micul dejun. Adaugă și o banană pasată pentru un plus de savoare.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: