Daca marți îți arătam care sunt efectele negative ale alcoolului asupra sănătății tale, astazi vreau să-ți arat cum să ai un stil de viață sănătos.

Citește articolul și află care sunt cele 5 caracteristici ale unei vieți sănătoase, descoperite de cercetători!

Cei cinci factori ai vieții sănătoase

Obezitatea este în creștere, exercițiile fizice în scădere, iar numărul de oameni care mănâncă cinci porții de fructe și legume pe zi a scăzut vertiginos în ultimii ani. Ca urmare, oamenii au început să aibă tot mai multe probleme de sănătate.

Stilul de viață sănătos, în declin

La sfârșitul secolului XXI, doar 3% dintre americani aveau următoarele patru caracteristici de viață sănătoasă: nu fumau, nu erau supraponderali, consumau cinci porții zilnice de legume și fructe și făceau exerciții fizice o jumătate de oră pe zi, cel puțin cinci zile pe săptămână. Dacă crezi că asta se întâmplă doar la americani, am o veste proastă: nici românii nu sunt foarte departe.

Descoperă aici cum să consumi legumele pentru a maximiza aportul de nutrienți!

Din moment ce este cunoscut faptul că boala coronariană avansată poate fi prezentă și la oamenii cu vârsta de până la 20 de ani – cu ateroscleroză prezentă adesea chiar și la copiii mici – este deosebit de îngrijorător faptul că alegerea unui stil de viață sănătos este în declin. Conform celor mai riguroase analize ale factorilor de risc, cauza numărul 1 a morții și dizabilității în SUA este dieta (The State of US Health: Innovations, Insights, and Recommendations from the Global Burden of Disease Study – Katherine Leach-Kemon).

[stextbox id=”info”]Ai probleme de sănătate cauzate de kilogramele în plus? Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să faci primii pași către o viață activă și sănătoasă![/stextbox]

Potrivit studiului Globan Burden of Disease, cele mai grave cinci lucruri pe care le poți face în ceea ce privește dieta sunt: consumul insuficient de legume, fructe, nuci și semințe, consumul prea mare de sare și carne procesată.

Efectele directe ale abordarii unui stil de viata sanatos

Studiile care au analizat calitatea dietei și riscul de mortalitate cronică demonstrează impactul dramatic al unui stil de viață sănătos asupra reducerii mortalității cauzate de aproape toate bolile cronice: boala coronariană, accident vascular cerebral, diabet, cancer etc. (Am J Epidemiol, Comparing indices of diet quality with chronic disease mortality risk in postmenopausal women in the Women’s Health Initiative Observational Study: evidence to inform national dietary guidance, 2014.)

Un studiu, intitulat „Nutriția pentru Death Row”, sugerează că oamenii nu pun preț pe dietă pentru că nu se tem că vor muri din cauza unei boli sau pentru că își pun prea puține speranțe în viitorul lor.

Click aici și află acum care este alimentul magic care subțiază talia!

Un alt grup de cercetători din Cornell a creat un catalog al cererilor pentru o ultimă masă a 246 de persoane executate în SUA pe parcursul a cinci ani. Carnea a fost cea mai comună cerere, în timp ce tofu sau o masă vegetariană nu au fost niciodată pe listă. Cercetătorii susțin că dacă sunt comparate aceste ultime mese ale persoanelor executate cu mesele comune ale americanilor, nu există mari diferențe.

Așadar, abordarea unui stil de viață sănătos este tot mai mult în declin, iar cercetătorii fac tot mai multe eforturi să tragă un semnal de alarmă în acest sens, oferindu-le oamenilor tot mai multe dovezi conform cărora consumul de fructe, legume, nuci și semințe poate îmbunătăți și prelungi viața oricărui om, în detrimentul consumului excesiv de produse procesate.

Așa că începe și tu chiar de azi cu o gustare formată din fructe de sezon în locul produselor procesate și cu mult zahăr.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Daca ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiti și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: